Verbális engedmények a leendő atomnagyhatalomtól

Irán kész komoly tárgyalásokat folytatni atomprogramjáról

Irán eltökélt abban, hogy megoldja a nyugati nagyhatalmak és Teherán között az atomprogramjáról folytatott vitát, kész "komoly és lényegi tárgyalásokba bocsátkozni" a nagyhatalmakkal a kérdésről, de az urándúsítás Irán "elidegeníthetetlen joga" - jelentette ki kedden az új iráni elnök.

2013.08.06 18:33MTI

Haszan Róháni államfőként tartott első sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a másik félnek meg kell értenie: "csak tárgyalások, nem pedig fenyegetések révén" lehetséges a megoldás.

A Rómában tartózkodó orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov országa támogatásáról biztosította ezt az álláspontot. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes pedig az Interfax hírügynökségnek azt jelentette ki, hogy a tárgyalások újrakezdését nem szabad halogatni, szeptember közepéig fel őket újítani.

Róháni közölte: bízik benne, hogy amennyiben a másik fél részéről is megvan a készség, mindkét fél aggodalmait rövid időn belül el lehet oszlatni.

"Az atomprogram nemzeti kérdés. A kormány a nemzetközi jognak megfelelően ragaszkodik az atomprogrammal kapcsolatos jogaihoz. Nem engedünk nemzetünk jogaiból, de támogatjuk a párbeszédet és az egyetértést" - tette hozzá az iráni elnök.

"Senki sem mondta Iránban, hogy beszüntetjük az urándúsítást. Senki és soha. Világos, hogy ez Irán elidegeníthetetlen joga" - tette hozzá.

Róháninak a júniusi elnökválasztáson konzervatív ellenfelei felett aratott győzelmével megnőttek az iráni atomkérdés diplomáciai megoldásával kapcsolatos remények. A keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád utódját "mérsékeltnek" tartják, de ő is az iszlám köztársaság egyik bennfentese.

Az Egyesült Államok korábban közölte: "jó szándékú partner" lesz, ha a Irán komolyan törekszik az atomkérdés békés megoldására.

"Ami számít nekünk, az az Egyesült Államok gyakorlati politikája és stratégiája. Ha az Egyesült Államok jó szándékról ad tanúbizonyságot... minden hátsó gondolat nélkül...nyitva áll majd az út" - mondta Róháni a sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államok és szövetségesei, közöttük Izrael azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik, Teherán pedig kitart amellett, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.