Hadsereg által prostitúcióra kényszerített nők

Japán háborús prostitúció - Dél-Koreában perelik be a japán államot

Most először Dél-Koreában és nem Japánban indít kártérítési pert a japán állam ellen több olyan idős nő, akit a második világháborúban a japán hadsereg prostitúcióra kényszerített.

2013.08.13 11:56MTI
Fotó: MTI

A dél-koreai főváros, Szöul déli részén illetékes bíróság tisztségviselői szerint a tizenkét idős asszony, köztük a 86 éves Li Ok Szon a szöuli központi kerületi bíróság közvetítését kérte kedden, mielőtt hivatalosan benyújtaná kártérítési keresetét a japán állam ellen. Az egykori szexrabszolgák fejenként 100 millió vonos (20 millió forint) kártérítést követelnek a japán államtól.

Korábban is voltak már hasonló ügyek, amikor a japán császári hadsereg által "komforthölgyeknek" nevezett, prostitúcióra kényszerített dél-koreai nők pereket indítottak Tokió ellen, azonban ez az első eset, hogy Dél-Koreában indítják meg az eljárást. Ez viszont különleges eljárást jelent. A dél-koreai helyi bíróság először közvetítő szerepet játszik, és csak akkor indítható el a per Dél-Koreában, ha a japán állam elutasítja a rendezési javaslatot.

Ha a szöuli bíróság jogosnak is ítéli a kártérítési igényt, a panaszosnak akkor is külön eljárást kell indítania egy japán bíróságon, hogy megkaphassa a kompenzációt.

"Az ehhez hasonló ügyeket a két ország diplomáciai egyeztetésekkel tudná megnyugtatóan rendezni" - mondta el Kim Gan Von, a felperesek ügyvédje, majd hozzátette, hogy semmiképp sem hátrál meg, és a jövőben más, prostitúcióra kényszerített nők képviseletét is el fogja látni.

Történészek szerint a japán császári hadsereg az általa megszállt területeken fenntartott bordélyházakban legalább 200 ezer nőt - főleg koreaiakat - kényszerített prostitúcióra. Tokió 1993-ban bocsánatot kért, és sajnálatát fejezte ki emiatt, elismerve, hogy a hadsereg "közvetve vagy közvetlenül" részt vett a jogsértésekben. Elutasította viszont azt a vádat, hogy a korabeli kormányokat felelősség terhelné az ügyben.

Dél-Korea szerint Japánnak pénzbeli kártérítést kellene felajánlania a gyarmatosítás áldozatainak, Tokió szerint azonban a két ország között 1965-ben megkötött megállapodás elsimít minden olyan ellentétet, amely ebből a korból származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.