Argentína

37 év után kapta vissza személyazonosságát - a junta idején rabolták el

A férfi szülei 1974-ben, Augusto Pinochet chilei tábornok diktatúrája idején Argentínába menekültek. Amikor azonban 1976-ban a szomszédos országban is átvette a hatalmat a katonaság, a párt öthónapos gyermekével együtt letartóztatták Buenos Airesben.

2013.08.08 21:25MTI

Az argentin katonaság chilei menekültek gyermekeként rabolta el harminchét éve azt a férfit, akinek most az Abuelas de Plaza de Mayo nevű emberi jogi szervezet kiderítette személyazonosságát. A férfi identitására génteszttel derült fényt - közölte a szervezet szerdán Buenos Airesben. A férfi szülei 1974-ben, Augusto Pinochet chilei tábornok diktatúrája idején Argentínába menekültek.

Amikor azonban 1976-ban a szomszédos országban is átvette a hatalmat a katonaság, a párt öthónapos gyermekével együtt letartóztatták Buenos Airesben. A szülőket máig eltűntként tartják nyílván, a gyermeket egy, a katonasághoz közel álló házaspár sajátjaként anyakönyvezte. A diktatúra idején eltűnt fiatal nők és férfiak ma már idős anyáit tömörítő Abuelas de Plaza de Mayo (Május téri nagymamák) szervezet szerint a diktatúra idején közel ötszáz gyermeket vettek el a junta ellen küzdő foglyoktól, elrabolt és meggyilkolt anyjuktól, hogy aztán a rendszerhez hű - sokszor gyermektelen - házaspároknak adják őket.

Hivatalos becslések szerint a katonai rezsim évei alatt 30 ezren tűntek el, sokukról a mai napig nincsenek információk. Az idén májusban elhunyt volt argentin diktátort, Jorge Rafael Videlát 2012 júliusában sorozatos gyermekrablásért ötven év börtönre ítélték. A szervezet szerint elrabolt és meggyilkolt ellenállók gyermekei közül azóta már 109 visszakapta személyazonosságát.

Az Abuelas de Plaza de Mayo ismét felkérte a lakosságot, segítsen az eltűntek gyermekek azonosításában. "Az idő telik, a keresés egyre sürgetőbbé válik" - hangoztatja a szervezet, amelynek sok tagja anélkül hal meg, hogy magához ölelhetné unokáját. A most előkerült férfi nagyszülei sem élnek már.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.