Egy magyar származású sebész beszélt a műtétről

Lobotómiával csökkentették Evita kibírhatatlan szenvedéseit?

Röviddel rákbetegség okozta 1952-es halála előtt lobotómiának vethette alá magát Evita: az argentin first lady vélhetően azért vállalkozott a műtétre, hogy csökkenjenek fájdalmai.

2011.09.03 15:48MTI

Az argentin Cuyo, valamint az amerikai Yale Egyetem közös kutatása felfedte, hogy a dél-amerikai országban imádott Eva Perón ilyen beavatkozáson mehetett keresztül.
   
A manapság már gyakorlaton kívül lévő műtét során lyukat fúrnak a koponyába, hogy az agyban különválasszanak idegpályákat. Evita 1952. július 26-án halt meg áttétes méhnyakrákban, életének utolsó időszakban kibírhatatlan fájdalmak gyötörték.
   
A Yale Egyetemen dolgozó Daniel Nijensohn argentin idegsebész szerint a lobotómiás beavatkozás utáni kutatások 2005-ben kezdődtek meg, miután nyilvánosságra került egy interjú George Udvarhelyi azóta már elhunyt magyar származású idegsebésszel. A szakember azt állította, hogy 1952 júniusában részt vett egy prefrontális lobotómián, amelyet Eva Perónon végeztek.
   
Nijensohn meg van győződve arról, hogy Juan Domingo Perón akkori elnök 33 éves felesége valóban alávetette magát a műtétnek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csak Evita exhumálása szolgálhatna teljes bizonyossággal.
   
Erre azonban vajmi kevés esély van, Argentínában ugyanis mind a mai napig hősként, a szegények szószolójaként csodálják, sírja pedig zarándokhely. Vannak viszont olyanok is, akik szerint Eva Duarte Perón tévútra vezette az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.