Az al-Kaida két vezetője között

Az Oszama-utód lehallgatott beszélgetése miatt zárták be a nagykövetségeket

"Az elektronikus kommunikáció" Oszama bin Laden utódja, Ajman az-Zavahíri és Nasszer al-Vahisi, a jemeni székhelyű AQAP vezetője között zajlott le. Az utasítás szerint az AQAP-nak a múlt szombaton kellett volna végrehajtania a támadást.

2013.08.06 07:18MTI
Fotó: MTI

Az Egyesült Államok az után zárta pénteken ideiglenesen kéttucatnyi közel-keleti és észak-afrikai nagykövetséget, hogy "elkapott" egy beszélgetést, amelyben Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnöke egy támadás végrehajtására utasítja a terrorhálózat arab-félszigeti szárnyát (AQAP) - írta hétfőn a The New York Times című amerikai napilap.

Az újság amerikai illetékeseket idézve közölte, hogy "az elektronikus kommunikáció" Oszama bin Laden utódja, Ajman az-Zavahíri és Nasszer al-Vahisi, a jemeni székhelyű AQAP vezetője között zajlott le. Az utasítás szerint az AQAP-nak a múlt szombaton kellett volna végrehajtania a támadást.

A The New York Times már aznap megírta, hogy az Egyesült Államok magas rangú al-Kaida-tagok között zajló titkos kommunikációt "fülelt le", de neveket nem tett közzé. A lap hétfőn azt írta, hogy a nevek elhallgatására az amerikai hírszerzés egyik magas rangú tisztségviselője kérte, de miután a McClatchy Newspapers médiacsoport kiszivárogtatta a nevüket, a lap is közölte a kormány tudtával.

Az Egyesült Államok még pénteken közzétette az egész világra kiterjedő utazási figyelmeztetését, hozzátéve, hogy vasárnap 21, muzulmán országokban lévő nagykövetsége és konzulátusa nem nyit ki - az észak-afrikai Mauritániától az ázsiai Bangladesig. Több más nyugati ország is hasonló biztonsági figyelmeztetést adott ki. Vasárnap az Egyesült Államok szombatig hosszabbította meg több képviseletének zárlatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.