Globális para

al-Kaida veszély - az egész világot figyelmezteti az Interpol

Az egész világra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Interpol szombaton terrorista cselekmények veszélye miatt.

2013.08.03 19:42MTI

A lyoni székhelyű nemzetközi rendőri szervezet egy nappal azután adott ki riasztást, hogy az Egyesült Államok is figyelmeztetett ilyen veszélyre.

A washingtoni külügyminisztérium közlése szerint komolyan tartani lehet attól, hogy az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat és a hozzá köthető csoportok merényleteket terveznek nyugatiak ellen, feltehetően a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában. A terrorcselekményeket valószínűleg augusztus hónapban kísérlik meg, a legnagyobb valószínűség szerint közlekedési eszközök vagy idegenforgalmi létesítmények ellen.

Az Interpol amiatt intette éberségre tagállamait, hogy a közelmúltban kilenc országban is tömegesen szöktek meg "terroristák és más bűnözők" börtönökből, és fennáll a gyanú, hogy összehangolt akciókról lehet szó. Július 22-én Irakban ötszáz rabot szöktettek meg az Abu Graib börtönből, köztük az al-Kaida több műveleti vezetőjét. Múlt hétvégén a kelet-líbiai Bengáziban több mint ezer fogoly szökött meg egy börtönből. Két nappal később Pakisztán északnyugati részén több mint 200 embert szabadítottak ki állig felfegyverzett tálibok egy fél éven át tervezett rajtaütésben. A rabok közül 25-öt magukkal vittek az Afganisztánnal határos területre, Vazirisztánba, amely az al-Kaida és a tálibok fellegvára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.