Biztonsági figyelmeztetés vagy terelés?

Bezárkóznak a nyugati országok az al-Kaida miatt

Több nyugati ország biztonsági figyelmeztetést adott ki, és a hétvégére, valamint hétfőre bezárta muzulmán országokban lévő nagykövetségeit és más képviseleteit az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásaitól tartva.

2013.08.03 19:40MTI
Fotó: MTI

Az Egyesült Államok még pénteken közzétette az egész világra kiterjedő utazási figyelmeztetését, hozzátéve, hogy vasárnap 21, muzulmán országokban lévő nagykövetsége és konzulátusa nem nyit ki - az észak-afrikai Mauritániától az ázsiai Bangladesig.

Németország jemeni képviselete vasárnap és hétfőn zárva marad - közölte egy német külügyi szóvivő péntek éjjel a dpa hírügynökséggel, egyéb részletet, okot nem említve. A külügyminisztérium ugyanakkor nem változtatott a német állampolgároknak szóló biztonsági tanácsain.

Nagy-Britannia szintén nem nyitja ki a jemeni fővárosban, Szanaában lévő nagykövetségét ezen a két napon, a brit külügyminisztérium egyik szóvivője szerint "elővigyázatosságból". Ezekhez az országokhoz csatlakozott szombaton Franciaország is.

A The New York Times szombaton arról írt, hogy az Egyesült Államok állítólag magas rangú al-Kaida-tagok között zajló titkos kommunikációt "fülelt le", s hogy a terroristák között közel-keleti és észak-afrikai amerikai intézmények elleni támadásról folyt az eszmecsere.

Szakértők szerint a megnövekedett terrorveszély a ramadán muzulmán böjti hónap végével és szeptember 11-ének, a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások évfordulójának a közeledtével függ össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.