Jakartában így tiltakoznak

Buddhista templomban robbant a pokolgép

Pokolgép robbant egy buddhista templomban vasárnap este az indonéz fővárosban, Jakartában, tiltakozásul a buddhista többségű Mianmarban a rohingja muszlim kisebbséggel szembeni erőszakos cselekedetek ellen.

2013.08.05 14:01MTI

A robbanás következtében három ember könnyebben sérült. A helyi rendőrség jelentése szerint az indonéz főváros nyugati részén lévő Ekayana buddhista templom bejáratánál lépett működésbe a pokolgép, miközben bent éppen imádság folyt. Egy másik terrortámadás meghiúsult, a robbanószerkezet hibás volt. 

A robbantás kisebb károkat és enyhébb sebesüléseket okozott. "Halljuk a rohingják sikolyát" - ez állt a helyszínen talált üzenetben Suryadharma Ali indonéz vallásügyi miniszter elmondása szerint. 

Minden évben a muszlim rohingja kisebbség több ezer tagja próbál apró lélekvesztőkön elmenekülni Mianmarból a környező muzulmán többségű államokba: Indonéziába, Thaiföldre és Malajziába. A menekültek száma tovább emelkedett az erőszakhullám tavalyi kezdete óta. 

Tavaly május óta legkevesebb 167 ember vesztette életét a buddhisták és a muzulmánok közötti erőszakos cselekmények következtében Mianmar nyugati részén. Mind a négy említett ország tagja a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN), amely már tavaly figyelmeztetett, hogy a folytatódó erőszak destabilizálhatja a régiót. 

Nem példa nélküli, hogy a mianmari konfliktus átterjed Indonéziára is. Májusban nyolcan meghaltak, miután muszlim és buddhista menekültek összecsaptak egy indonéziai menekülttáborban. Szintén ebben az évben két férfit őrizetbe vettek Indonéziában azzal a gyanúval, hogy fel akarták robbantani Mianmar jakartai nagykövetségét. 

Az indonéz hatóságok megszigorítják az óvintézkedéseket a vallási helyek közelében, különösen azért, mert milliók fognak most hazatérni szülővárosukba, hogy megünnepeljék a böjt megtörésének ünnepét (íd al-fitr), amely az iszlám böjti időszak, a ramadán végét jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.