Katonaságot kellett bevetni

Börtönlázadás Hondurasban - többen meghaltak

Egy banda tagjai verekedtek össze más köztörvényes bűnözőkkel a főváros közelében lévő börtönben, ahol több mint 3500 rab él.

2013.08.04 09:00MTI

Katonaságot kellett bevetni Hondurasban szombaton egy börtönlázadás leverésére, amelyben több rab meghalt, és sokan megsebesültek.

Porfirio Lobo államfő közölte, hogy véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy a büntetés végrehajtási intézmények a foglyok irányítása alatt állnak, ezért veti be a katonaságot a börtönök ellenőrzésére.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy egy banda tagjai verekedtek össze más köztörvényes bűnözőkkel a főváros közelében lévő börtönben, ahol több mint 3500 rab él. A banda tagjai közül hárman meghaltak, kilencen megsebesültek. Lőtt sebet kapott három fegyőr is. Elképzelhető, hogy a börtönben több holttestet is rejtegetnek, az épület átvizsgálása még folyik.

Kivezényeltek hetven katonát a rabkórházhoz is, mert félő, hogy a banda tagjai megpróbálják kiszabadítani a sebesült társaikat. Észrevettük, hogy több gépkocsiban fegyveresek cirkálnak a környéken - mondta a rendőrség szóvivője.

Hondurasban éppen előző nap hoztak nyilvánosságra egy jelentést, amely szerint kialakult a börtönök egy bizonyos "önkormányzati" rendszere, amelynek az élén a "koordinátoroknak" nevezett rabok állnak. Őket a foglyok választják maguk közül, és ők szabják meg a viselkedési szabályokat, beleértve a gyakran kegyetlen fegyelmi intézkedéseket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.