Életbe lépett az engedély

Házasodhatnak a melegek Rhode Island és Minnesota államokban

Több tucatnyi homoszexuális pár állhatott oltár elé pénteki sajtójelentések szerint az egyesült államokbeli Rhode Island és Minnesota államokban, ahol augusztusban életbe lépett a melegházasságot engedélyező törvény.

2013.08.02 17:04MTI

Az USA így már tizenhárom olyan tagállammal rendelkezik, ahol az azonos nemű párok közötti házasságot jogi keretek között ismerik el. R.T. Rybak, Minneapolis polgármestere a törvény csütörtöki életbelépésekor, éjfél után pár perccel negyvenkét homoszexuális párt adott össze Minnesotában. 

A USA Today című amerikai napilap egy júliusi felmérése alapján a megkérdezettek 55 százaléka úgy gondolja, hogy el kell ismerni az azonos neműek házasságát. Ez az adat a melegházasság rekordszintű támogatását jelzi az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban. 

Az amerikai főváros, Washington D.C. mellett Kalifornia, Connecticut, Delaware, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New York, Rhode Island, Vermont és Washington államokban állhatnak oltár elé homoszexuális párok. 

Rhode Island és Minnesota kormányzata néhány hónapja döntött a melegházasság engedélyezéséről, maga a törvény augusztus elsején, csütörtökön lépett életbe. Június végén az amerikai legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő között fennálló kapcsolatként határozta meg. 

Emellett elismerte azt, hogy az azonos neműek házasságkötése ugyanolyan jogokkal ruházza fel a feleket, mint a heteroszexuális párok által kimondott boldogító igen. A legfelsőbb bíróság ugyanakkor a szövetségi államokra bízta a melegházasság törvényessé tételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.