A nemzetgyűlést nem engedné feloszlatni

A tunéziai kormánypárt kész kibővíteni a kormánykoalíciót

A tunéziai kormánypárt, az iszlamista en-Nahda (Újjászületés) kedden késznek mutatkozott a kormánykoalíció kibővítésére, viszont elutasította az alkotmányozó nemzetgyűlés feloszlatását.

2013.07.30 20:57MTI

Az en-Nahda és a tucatnyi kis párt által kiadott közös közlemény aláírói kiemelik: "elkötelezettek a konszenzus és a párbeszéd iránt", és "a hatalom politikai bázisának kiszélesítésére" szólítanak fel. 

Tunéziában egyre hangosabban követelik a kormány lemondását Mohamed Brahmi vezető ellenzéki politikus múlt csütörtöki meggyilkolása óta. Az aláírók hangsúlyozzák: ugyanakkor ragaszkodnak a szabad választásokon megválasztott legitim alkotmányozó nemzetgyűléshez. Ali Larajed kormányfő hétfőn kizárta, hogy kormánya lemondana. 

A jelenlegi kormánykoalícióban részt vevő egyik párt, a balközép, világi irányultságú Ettakatol nemzeti egységkormány megalakítását sürgette kedden. A párt azzal indokolta álláspontját, hogy előző nap nyolc katonát feltehetőleg iszlamista fegyveresek megöltek az algériai határvidéken. "A nemzeti egység minden tunéziai kötelessége pártállástól függetlenül" - hangsúlyozta Musztafa ben Dzsaafar, az Ettakatol vezetője, aki egyben a tuniszi parlament elnöke. 

A katonák elleni fegyveres támadás egybeesett a politikai válság elmélyülésével az afrikai országban. Ali Larajed miniszterelnök épp hétfőn javasolta, hogy decemberben tartsanak új választásokat. A kormányfő szerint ez jelenthetné a kiutat a válsághelzetből, amely Mohamed Brahmi múlt heti meggyilkolása után éleződött ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.