WikiLeaks-ügy

A vádbeszéd szerint Manning tudta, hogy elárulja hazáját

Manninget azzal vádolják, hogy titkos információkat tartalmazó amerikai iratok százezreit szolgáltatta ki a WikiLeaks portálnak, amely azután azokat nyilvánosságra hozta.

2013.07.25 22:17MTI

Bradley Manning közlegény tudta, hogy a katonai és diplomáciai dokumentumok kiszivárogtatásával elárulja hazáját és a hadsereget, ezért az ellenséggel való összejátszás miatt kell őt elítélni - szögezte le csütörtökön a vádat képviselő katonai ügyész a marylandi Fort Meade hadbíróságán. Ha a katonát valóban bűnösnek mondják ki ebben a vádpontban, akkor életfogytiglani börtönre ítélhetik. Manninget azzal vádolják, hogy titkos információkat tartalmazó amerikai iratok százezreit szolgáltatta ki a WikiLeaks portálnak, amely azután azokat nyilvánosságra hozta.

Ashden Fein őrnagy, katonai ügyész a most 25 éves katonát - az amerikai történelem legnagyobb államtitok-kiszivárogtatási ügyének vádlottját - záró vádbeszédében egy olyan egoistaként festette le, aki tudta: ha átadja a dokumentumokat a WikiLeaksnek, mindezt nyilvánosságra hozzák, s így az Egyesült Államok ellenségei is megismerhetik azokat. Manning a vád szerint tudatában volt annak, hiszen kiképezték erre, hogy a terroristák felhasználják az internetet információk gyűjtésére merényleteik előkészítéséhez.

A közlegényt azonban - aki hírszerzési elemzőként dolgozott - nem érdekelte az esküje, hogy megőrzi a rábízott titkokat: egyszerűen híressé akart válni - szögezte le az ügyész. A vád után a védelem mondja majd el záróbeszédét, s a bíró várhatóan már néhány napon belül meghozza az ítéletet. Ahhoz, hogy Manninget az ellenséggel való összejátszás vádpontjában is bűnösnek mondják ki, azt kell bizonyítani, hogy tudta: az általa kiadott dokumentumok eljuthatnak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez.

Manning a per előtti hadbírósági meghallgatáson beismerte, hogy titkos anyagokat küldött a WikiLeaksnek, tíz vádpontban bűnösnek vallotta magát, és ennek alapján 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Az ellenséggel való összejátszás vádját viszont elutasította. Manning védője egyébként a katona fiatal korával és naivitásával magyarázta tetteit. Azt hangsúlyozta, hogy védencét a jó szándék vezérelte, csak az iraki és az afganisztáni háború emberáldozatokban megfizetett árát akarta a nyilvánosság elé tárni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.