Nem büntethetik Ecuadort a WikiLeaks miatt

"Az USA nem az apánk, hogy megbüntessen minket!"

Ecuador nem tart az USA bosszújától, amiért menedékjogot adott a WikiLeaks alapítójának, Julian Assnagenak.

2012.08.24 10:39Konrád - ma.hu

Dacára annak, hogy mekkora hatalma van Amerikának a világon, az USA mégsem Ecuador “édesapja vagy tanára, hogy megbüntessen minket” - mondta el az ország külügyminisztere az RT spanyol tudósítójáénak adott exkluzív interjújában.

Ricardo Patino szerint semmiféle büntetésre vagy bosszúra nincsen esély Ecuador szuverén döntése miatt, hiszen az USA napi szinten hoz ilyen döntéseket. A Dél-amerikai ország és az Egyesült Államok között nincs ok diplomáciai feszültségre. “Az egyetlen különbség, hogy most úgy tűnik, egy kicsi, kevésbé fejlett országnak kevesebb joga van a szabadság és az emberek életének megóvására, mint a nagyhatalmaknak” - mondta el Patino. “Nekünk ugyanannyi jogunk van, mint bárkinek. Nem tűrünk el semmiféle bosszút” - tette hozzá a külügyminiszter.

Ecuador azért adott menedékjogot Assangenak, mert sem Anglia, sem Svédország nem adott garanciát arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak a férfit. Assange támogatói attól félnek, hogy a WikiLeaks alapítójára ugyanolyan sors várna, mint Bradley Manningre, akit 2010 májusa óta tartanak fogva, amiért titkos adatokat szivárogtatott ki. A katonára várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés vár.

Assange és jogi csapata úgy hiszi, Amerikában egy titkos bíróságon már meg is született ellene az ítélet kémkedés vádjában, amiért akár halálbüntetést is kaphat. Ugyanakkor az USA külügyminisztériuma tagadja, hogy bíróság elé akarnák állítani a férfit.

Amellett, hogy nem ismeri el Amerikát felette állónak, Ecuador bocsánatkérést vár az Egyesült Királyságtól is. Mint ismeretes, a menedékjog megadása után a britek azzal fenyegetőztek, hogy lerohanják Ecuador londoni nagykövetségét, ahol Assange jelenleg tartózkodik. A dél-amerikai ország azonnal felhívta az angolok figyelmét arra, hogy a gyarmatok ideje lejárt, és a nagykövetség megszállása durva megsértése lenne a diplomáciáról szóló bécsi egyezménynek.

Patino elmondta “nem kaptunk semmiféle közleményt az Egyesült Királyságtól, amiben tagadnák ezt a fenyegetést”. Épp ellenkezőleg, London folyamatosan azt hajtogatja, hogy kiadja Svédországnak Assanget, függetlenül attól milyen döntést hoz Ecuador. Patino szerint a hivatalos, írásbeli bocsánatkérés lenne a minimum, hogy Anglia bebizonyítsa, valóban olyan nagyra tartja a szólás szabadságát, mint amennyire egyébként hirdeti. Ha a britek valóban lerohanják a nagykövetséget, annak szörnyű következményei lennének nem csak Ecuador részéről, de egész latin-Amerika részéről.

Ugyanakkor Patino nem hiszi, hogy ez meg fog történni. “Úgy vélem, London el fogja fogadni Ecuador döntését. Ha ez nem történik meg, akkor majd találunk megoldást”. Pár nappal ezelőtt Ecuador fontolgatta, hogy feljelenti a Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Királyságot, ha nem garantálják Assange biztonságos elutazását.

Patino hozzátette, a menedékjog megadása mögött a legfőbb indok a szólás szabadságának és az élethez való jognak a védelme, és a politikai pertől való megóvás volt. Julian Assange a szólás szabadságának ikonja. “Mindezt nem a választási kampány miatt tesszük - azért tesszük, mert vannak olyan elvek, amiket meg kell védeni. És Ecuador megvédi őket, dacára a nemzetközi médiahadjáratnak”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.