"Ezek olyanok mint a WikiLeaks!"

Pár évvel ezelőtt még lelövette volna a kiszivárogtatókat Snowden

"Négy évvel ezelőtt Snowden még úgy vélte, hogy a kiszivárogtatókat le kellene lőni."

2013.06.27 17:34MTI

Ez derült ki csütörtökön a The Washington Post egy cikkéből, amely az amerikai hírszerző szolgálatok titkos adatgyűjtésének gyakorlatát felfedő informatikus 2009-es chatbejegyzései ismertette. 

Snowden, aki akkoriban a TheTrueHOOHA néven kommunikált az internetes fórumokon, felháborodottan kommentálta a The New York Timesnak azt a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok titkos program segítségével próbálja felforgatni Irán nukleáris programját. 

"Ezek titkos (káromkodás)-ról számolnak be. Ilyen (káromkodás)-t nem közölnek egy ÚJSÁGBAN" - írta Snowden. - "Ezek háborút PRÓBÁLNAK indítani? Jézus krisztus, ezek olyanok mint a wikileaks" - írta.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Snowden, aki 25 évesen, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) genfi alkalmazottjaként írta ezeket a bejegyzéseket, most éppen a WikiLeaks kiszivárogtató csoporttal szövetkezve próbál meg menedéket találni egy befogadó országban. Edward Snowdennek a kiszivárogtatásokhoz vezető jellemfejlődése ugyanakkor már 2009-ben megkezdődött, mert egy bejegyzésében így írt: "SZERETJÜK EZT A TECHNOLÓGIAI (káromkodás)-T. SEGÍT BENNÜNKET KÉMKEDENI A SAJÁT ÁLLAMPOLGÁRAINK UTÁN". Snowden, aki az Egyesült Államokból Hongkongba szökött, jelentések szerint vasárnap óta a moszkvai nemzetközi repülőtéren tartózkodik. 

Az Univisión spanyol nyelvű amerikai tv-állomás csütörtökön közölt értesülése szerint az ecuadori kormány már kiállította számára a továbbutazásához szükséges úti okmányokat. A csütörtöki The Wall Street Journalnek név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek úgy vélekedtek, hogy Snowden annál nagyobb veszélyt jelent, minél tovább marad szökésben. A kiszivárogtató ugyanis további olyan titkos információk birtokában lehet, amelyeknek a külföldi hírszerző szolgálatok megpróbálnak majd a birtokába jutni. 

A lapnak nyilatkozó illetékesek szerint Snowden a jelek szerint nem lehet pontosan tudatában annak, hogyan működnek az amerikai adatmegfigyelő programok, ám "az oroszoknak vannak olyan embereik, akik ezt megérthetik, ha alkalmuk nyílik erre".

A Pew közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy véli, hogy a szökevény informatikust felelősségre kellene vonni, 38 százalék szerint viszont nem. A csütörtöki The Washington Post ismételten kitért arra, hogy Snowden múltjában sok részlet továbbra is homályos. Nem derült ki például, hogyan kerülhetett középiskolai érettségi bizonyítvány nélkül a CIA kötelékébe. 

A 2008-as elnökválasztási kampány idején egyébként Snowden Ron Paul libertárius elnökjelölt-aspiránssal rokonszenvezett a leginkább, akit "álomszerűnek" nevezett, John McCain republikánus elnökjelöltet "kitűnő vezetőnek" vélte, a Barack Obamával a demokrata elnökjelöltségért harcoló Hillary Clintont pedig az országot gyötrő "himlőnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.