Bizakodó

Snowden nagyon szeretné már elhagyni a tranzitvárót

Edward Snowden, az USA titkos adatgyűjtésének kiszivárogtatója abban bízik, hogy a héten megkaphatja az orosz hatóságoktól az ideiglenes menekültstátushoz szükséges papírokat, és egy hónap után elhagyhatja a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitváróját.

2013.07.23 21:02MTI

Anatolij Kucserena, Snowden orosz ügyvédje elmondta, hogy a menedékkérelem elbírálása akár három hónapig is elhúzódhat, de a tranzitvárót Snowden már a kérvényezés alapján is elhagyhatja. 

Az ügyvéd szerint Snowden azt tervezi, hogy Oroszországban telepszik le és munkát keres. Ha az orosz bevándorlási hivatal elutasítja menedékkérelmét, az amerikai kész bíróságon megtámadni a döntést - mondta az ügyvéd.
 
Kucserena arról is beszélt újságíróknak, hogy Snowden egyelőre úgy véli, nem lenne biztonságos számára a közeljövőben Dél-Amerikába utazni, mert Washington komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy visszajuttassa őt az Egyesült Államokba, ahol kémkedéssel vádolnák meg, és szerinte kínzás vagy akár halálbüntetés várna rá. 

Edward Snowdennek ítélték hétfőn a Whistleblower-díjat - közölte a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet németországi irodája a honlapján. A 3 ezer euróval járó Whistleblower-díjjal visszaélések, törvénytelenségek leleplezőit tüntetik ki kétévente németországi civil szervezetek 1999 óta. A zsűri döntésének indoklását majd szerdán ismertetik a sajtóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.