Dzsohar Carnajev mint sztár?

Rolling Stone-címlapon a bostoni robbantó - óriási a felháborodás

Óriási felháborodás övezi a Rolling Stone magazin pénteken boltokba kerülő címlapfotóját, amely Dzsohar Carnajevet, az április 15-i bostoni robbantás egyik elkövetőjét ábrázolja.

2013.07.19 19:14MTI

A 19 éves csecsen származású fiatalembert sokak szerint rocksztárként jeleníti meg a magazin, és sokkal inkább hasonlít a fiatal Bob Dylan vagy Jim Morrison amerikai zenei ikonokra, mint egy terrorizmus vádjával perbe fogott bűnözőre. 

A címlapfotó megjelenése ellen felszólalt Boston polgármestere, Massachussetts állam kormányzója, a merénylet túlélői és a lap olvasóközönsége is. Néhány kiskereskedő megtagadta a lapszám árusítását, amelyben a magazin azt boncolgatja, miként fordult egy bájos, közkedvelt tizenéves a radikális iszlám felé. 

Felháborodását nyomatékosítva csütörtök éjszaka Sean Murphy rendőrségi fotós elküldött a Boston Magazinnak egy Carnajev elfogásakor készült fotósorozatot, amelyen a fiatalember véresen, ziláltan, a homloka közepén a mesterlövészek piros lézersugarával látható. Murphy úgy nyilatkozott, hogy ez az igazi bostoni merénylő, nem a Rolling Stone magazin címlapján "bájolgó" alak. 

A rendőrségi fotós elmondta, hogy a finoman megvilágított, merengő portré sérti a szolgálat közben életüket vesztett rendőrök emlékét, kollégáikat és az áldozatok családtagjait. David Procopio rendőrségi szóvivő péntekre virradó éjszaka közzétette, hogy nem engedélyezték a fotók kiadását, és vizsgálatot kezdenek az ügyben. 

Később a rendőrségi fényképeket közlő Boston Magazine szerkesztője a Twitteren jelezte, hogy Murphy őrmestert felfüggesztették a szolgálatból és vizsgálat indul ellene. A bostoni maratoni futóversenyen április 15-én két pokolgépet robbantott a Carnajev testvérpár, három ember meghalt, több mint 260 pedig megsebesültek. 

A merénylet után néhány nappal az egyik elkövető, a 26 éves Tamerlan Carnajev meghalt a rendőrökkel vívott tűzharcban, míg testvérét, Dzsohar Carnajevet súlyos sérülésekkel fogták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.