Mihez kezd a török kormány?

A kurd fegyveresek "utolsó figyelmeztetése" a béke érdekében

Most "utoljára figyelmeztették" pénteken kurd fegyveresek a török kormányt, hogy tegyen végre konkrét lépéseket a békefolyamat előmozdítása érdekében.

2013.07.19 16:18MTI

Az Abdullah Öcalan vezette Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és Ankara között tavaly októberben kezdődtek tárgyalások a három évtizede tartó, mintegy 40 ezer emberéletet követelő konfliktus lezárása céljából. 

A felek megegyezése értelmében a kurd fegyveresek márciusban tűzszünetet hirdettek, majd májusban megkezdték kivonulásukat Törökországból Irakba. A kurd vezetők azóta már több alkalommal felszólították a török kormányt, hogy kezdjen bele azokba a reformokba, amelyekről a tárgyalásokon megállapodtak, de Ankara álláspontja szerint előbb a kurdoknak kellene felgyorsítaniuk a kivonulást Irak felé. 

A PKK "utoljára figyelmezteti a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP). Ha a legrövidebb időn belül nem tesznek konkrét lépéseket azokban az ügyekben, amelyekről megállapodtuk, a békefolyamat zátonyra fut, és ezért a török kormány lesz a felelős" - közölte a szervezet a honlapján. A szóban forgó reformok között van egyebek között a kurd nyelvű oktatás biztosítása, a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöb csökkentése, illetve annak a terrorizmusellenes jogszabálynak az eltörlése, amelynek alapján több ezer embert zártak börtönbe a PKK-hoz fűződő kapcsolataik miatt,.
 
A PKK közölte: már több alkalommal kérvényezte, hogy egy független orvos csoport meglátogathassa Öcalant a börtönben Imrali szigetén, de a kormány mindeddig nem válaszolt. "Tekintettel arra, hogy a kormány így áll hozzá a vezetőnk egészségéhez, mozgalmunk és népünk komolyan kételkedik a kormány őszinteségében a békefolyamatot illetően" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.