A közszférában

Tervezett megszorítások ellen sztrájkolnak a görögök

A görögök szerint a német pénzügyi szigor a felelős a megszorító politikáért.

2013.07.16 11:41MTI
Fotó: MTI

A közszférában tervezett tömeges elbocsátások elleni tiltakozás jegyében általános sztrájkot kezdtek a görögök kedden.

A két legnagyobb görög szakszervezeti szövetség, a mintegy 2,5 millió dolgozót képviselő GSZEE és ADEDI "Emberek vagyunk, nem számok" mottóval hirdetett általános sztrájkot. Az adatok szerint leginkább az államilag foglalkoztatottak csatlakoztak a felhíváshoz.

"Folytatjuk harcunkat a dolgozókat ellehetetlenítő és a gazdaságot még mélyebb recesszióba taszító politika ellen" - írta közleményében a GSZEE, hozzátéve, "fellépünk azokkal szemben, akik hibás és zsákutcába vezető döntéseikkel szegénységbe és kétségbeesésbe taszították a görögöket".

Az adóhivatalok zárva vannak, az állami kórházakban csak vészhelyzet esetén kezelik a betegeket, nem járnak a vonatok, és néhány athéni buszvonalon is sztrájkba léptek a dolgozók. A belföldi repülőforgalomban is késésekkel kell számolni, mivel a légi közlekedésben dolgozók helyi idő szerint 12 és 16 óra között szüneteltetik a munkát. A kompok ezzel szemben menetrend szerint közlekednek, valamint a szállodákat, bankokat, üzleteket, taxisokat, villamosokat és metrókat sem érinti a sztrájk.

Az önkormányzati dolgozók már több mint egy hete utcán vannak, és tiltakozásuk egy, a parlament előtti közös tüntetésben fog kicsúcsosodni.

Az államcsőd szélére került Görögországot kimentő nemzetközi hitelezők elvárásaival összhangban az athéni parlament szerdán szavaz a következő megszorító csomagról, amelynek következtében tanárok, rendőrök és önkormányzati dolgozók veszíthetik el a munkájukat. A tervek szerint 2013 végéig a 6-700 ezer állami alkalmazottból négyezret bocsátanak el, és 12 500 dolgozó munkaviszonyában következik be egyéb változás. Görögországban a munkanélküliségi ráta csaknem 27 százalék.

További tiltakozások várhatóak csütörtökön, Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter athéni látogatásának idején. A görögök szerint a német pénzügyi szigor a felelős a megszorító politikáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.