Kairóban

Több tízezren tüntettek Murszi mellett, könnygáz, összetűzések - videó

Az ismeretlen helyen őrzött, de hivatalosan le nem tartóztatott Murszi hívei ezúttal a Rábia al-Adavíja mecsetnél vonultak fel, míg az ellentábor a központi Tahrír téren és az elnöki palotánál tüntetett.

Egyiptomi háborús képek csak erős idegzetűeknek! képgaléria

2013.07.16 07:09MTI
Egyiptomi háborús képek csak erős idegzetűeknek!

Kairó utcáin a hatalomból eltávolított Mohamed Murszi elnök több tízezer támogatója gyűlt össze hétfő este, a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen.

A demonstrálók eltorlaszolták a Nílus egyik hídját és kövekkel dobálták a rendőröket - jelentette az al-Ahram című újság internetes oldalán.

Egy hét óta ez volt az első olyan erőszakos incidens, amelyben Murszi-hívek is érintettek voltak. Múlt hétfőn a volt elnök 53 pártolóját megölték egy kairói összetűzésben, a köztársasági gárda székhelyénél, és letartóztatták a Muzulmánm Testvériség több vezetőjét.

Az ismeretlen helyen őrzött, de hivatalosan le nem tartóztatott Murszi hívei ezúttal a Rábia al-Adavíja mecsetnél vonultak fel, míg az ellentábor a központi Tahrír téren és az elnöki palotánál tüntetett.

A Kairóban tartózkodó William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn párbeszédre biztatta a feleket, és kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Burns az első magas rangú nyugati kormányzati képviselő, aki Egyiptomba látogatott azóta, hogy július 3-án a hadsereg eltávolította Murszit az elnöki székből.

Az amerikai illetékes hangoztatta, hogy Washington nem kíván semmilyen modellt rákényszeríteni Egyiptomra, viszont fontosnak tartja a demokratikus elvek érvényesülését.

Az Egyesült Államok már korábban értésre adta, hogy álláspontja szerint Murszit szabadon kell engedni. Nem tudni, hogy Burns mostani tárgyalásain ez a téma milyen formában került szóba.

Kisebb összetűzések voltak hétfő éjjel Kairóban a rendőrség és az elűzött iszlamista elnök hívei között.

Előzőleg a Mohamed Murszi mellett tüntetők és a helyi lakosság között zajlottak le incidensek, mert a helyieket feldühítette, hogy a tiltakozó akció során a Nílus fontos átkelőit is megbénították.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint a kedd hajnalra is áthúzódó összetűzésekben 22-en megsebesültek.

Helyszíni közlések szerint jóval kisebb és helyhez kötöttebb incidensekről volt szó, mint a korábbi zavargások során, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. Az újabb erőszak ugyanakkor fokozza az aggodalmakat a turistacélként is kedvelt ország stabilitását illetően.

Kairóban a Rábia al-Adavíja mecsetnél a július 3-án menesztett Murszi hívei közül több tízezren vonultak fel, de tüntetések voltak a kairói egyetemnél is, míg az ellenzék a Tahrír téren tartott gyülekezőt. Más nagyvárosokban, így Alexandriában és Aszjútban is tartottak tüntetéseket, de még a piramisokról ismert Gízából is jelentettek kis összetűzéseket.

A rendőrség az este folyamán Kairóban könnygázt is bevetett a tüntetők ellen, az egyiptomi fővárosban tartózkodó William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes pedig párbeszédre biztatta a feleket, és kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.