Politikai válság

Egyiptom - Washingtont is nyugtalanítják a letartóztatások

A német külügyminisztérium pénteken sürgette, hogy az egyiptomi ideiglenes hatóságok engedjék szabadon a hatalomból eltávolított Mohamed Murszi elnököt, ehhez a felhíváshoz csatlakozott az amerikai külügyminisztérium is.

2013.07.13 11:44MTI

Washington korábban arra szólította fel Kairót, hogy állítsa le a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai elleni kényszerintézkedéseket, mert ezek súlyosbíthatják a politikai válságot és ellentétesek a nemzeti megbékélés célkitűzésével.

Jennifer Psaki amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban az egyiptomi hatóságok "konkrét csoportok" számos tagját vették őrizetbe, ami ellentétes a nemzeti megbékélés célkitűzésével, amelyet az átmeneti kormány és az egyiptomi hadsereg határozott meg.

"Ha folytatódnak a politikai indíttatású őrizetbe vételek és letartóztatások, nehéz elképzelni, miképpen fogja Egyiptom rendezni a mostani válságot" - mondta a szóvivő.

Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteki közleményében azt követelte az új egyiptomi vezetéstől, hogy vessen véget minden intézkedésnek, amellyel korlátozza Mohamed Murszi szabadságát. A miniszter továbbá szorgalmazta, hogy "haladéktalanul" tegyék lehetővé, hogy egy független nemzetközi szervezet, például a vöröskereszt képviselői találkozzanak Murszival.

Az amerikai külügyi szóvivő néhány órával Westerwelle után azt közölte, hogy egyetértenek a német felhívással, és most "nyilvánosan" is megfogalmazzák ugyanezt a kérést.

Korábban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is nyugtalanságát fejezte ki az egyiptomi letartóztatások miatt.

Az egyiptomi ügyészség szerdán rendelte el a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Több mint kétszázan őrizetben vannak, ellenük vádat emeltek gyilkosság és uszítás címén.

Az ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy kivizsgálja azt az állítást, amely szerint Mohamed Murszi, a múlt héten megbuktatott elnök a 2011-es forradalom zűrzavarában a Hamász radikális palesztin szervezet segítségével tört ki a börtönéből a Muzulmán Testvériség 30 másik vezetőjével együtt.

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, Murszi "biztos helyen" van, tisztelettel bánnak vele, és "jelenleg nem folyik ellene semmiféle (bírósági) eljárás".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.