Titkos adatgyűjtés

Mintha az NSA kézikönyve lenne - Greenwald szivárogtat Snowden helyett is

Greenwald szerint Snowden minden eshetőségre felkészült, és ha bármi történne vele, az általa birtokolt titkos információk rögtön nyilvánosságra kerülnének.

2013.07.15 09:44MTI
Fotó: MTI

Edward Snowden a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) felépítéséről és működéséről is rendelkezik titkos információkkal, de ezeket nem akarja nyilvánosságra hozni - mondta el az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat.

A Rio de Janeiróban élő Glenn Greenwald rámutatott, hogy a Snowden birtokában lévő több ezer, titkosított dokumentum gyakorlatilag olyan, mintha az NSA kézikönyve lenne.

Az újságíró úgy vélte, hogy az információk nyilvánosságra hozása nem sértené az amerikaiak vagy a nemzetbiztonság érdekeit, az NSA volt munkatársa mégis ragaszkodik titokban tartásukhoz.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, háromheti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

Az amerikai informatikusnak Venezuela, Nicaragua és Bolívia is menedéket ajánlott fel, de mivel a férfi útlevelét az amerikai hatóságok visszavonták, bármelyik országba akar is eljutni, nehézkes lesz annak kivitelezése.

A vasárnap nyilatkozó Greenwald hangsúlyozta, hogy nehéz helyzete ellenére Snowden "higgadt és nyugodt", bár aggódik személyes biztonsága miatt.

Az Egyesült Államok megmutatta, hogy "képes a végsőkig is elmenni, ha ez szerinte szükséges egy nemzetbiztonsági veszély elhárításához"- mondta a 46 éves egykori alkotmányjogász.

Greenwald szerint azonban Snowden minden eshetőségre felkészült, és ha bármi történne vele, az általa birtokolt titkos információk rögtön nyilvánosságra kerülnének.

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden egyébként továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.