Menedékügy

Az orosz bevándorlási hatóságok nem kapták még meg Snowden kérelmét

Az orosz bevándorlási hatóságok még nem kaptak politikai menedékjogra vonatkozó kérelmet Edward Snowden informatikustól, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársától - közölte a hivatal képviselője.

2013.07.13 15:41MTI

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy "az orosz hatóságok nem állnak kapcsolatban Snowdennel". A miniszter kiemelte, másokhoz hasonlóan ő is csak a tömegtájékoztatási eszközökből tudta meg, hogy Snowden menekültjogi státust akar kérni az országtól. 

Hozzáfűzte, hogy ennek a megadásához az orosz törvények szerint megfelelő eljáráson kell keresztülmenni, és a kérelmezőnek első lépésként az orosz bevándorlási hatósághoz kell fordulnia. 

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni. 

A The New York Times beszámolója szerint Snowden egy a Kreml által jóváhagyottnak tűnő eseményen tette meg bejelentését, a szűk körű találkozón több, Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló személy vett részt. 

A bejelentést követően az Egyesült Államok közvetve arra szólította fel Oroszországot, hogy utasítsa el Snowden kérelmét a politikai menedékjog megadására. A washingtoni Fehér Ház szóvivője pénteki nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a menedékjog megadása egyenértékű lenne azzal, mintha az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatásával törvényt sértő informatikus "propagandaplatformot" kapna arra, hogy további károkat okozzon az Egyesült Államoknak. 

Jay Carney megerősítette, hogy az NSA volt munkatársának haza kell térnie, és szembe kell néznie az ellene felhozott vádakkal. Snowden jogállásáról folytatott telefonbeszélgetést az amerikai és az orosz elnök néhány órával azután, hogy Snowden bejelentette, politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A Fehér Ház szűkszavú közleményében nincs még utalás sem arra, hogy Moszkva hajlandóságot mutat Snowden kiadatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.