Kitérően a szíriai robbantásról

Netanjahu elzárná a fegyvereket a Hezbollah elől

"A mérsékeltségre utaló jelek csak kozmetikázások, Róhání pedig báránybőrbe bújt farkas."

2013.07.15 07:54MTI
Fotó: MTI

Izrael nem engedi, hogy veszélyes fegyverekhez jusson a libanoni Hezbollah szélsőséges síita szervezet - mondta az izraeli miniszterelnök vasárnap.

Benjámin Netanjahu az amerikai CBS televízió egyik műsorában kitérően válaszolt arra, hogy valóban az izraeli légierő robbantotta-e fel az elsősorban hadihajók ellen bevethető rakétákkal teli szíriai fegyverraktárt a hónap elején. Erről a támadásról vasárnap jelentek meg hírek a nemzetközi sajtóban és annak nyomán az izraeli médiában. A július 5-én, Latakia mellett végrehajtott művelet idén állítólag már a negyedik volt, amelyet Izrael rendelt el szíriai fegyverszállítmányok és raktárak ellen.

Netanjahu nem erősítette meg, hogy a latakiai támadás az izraeli hadsereg műve, de nem is cáfolta azt. Azt hangoztatta, hogy kormányának politikája változatlan: megakadályozni, hogy a Hezbollah és más terrorcsoportok veszélyes fegyverekhez jussanak.

Izrael szoros figyelemmel követi a szíriai belháborút, de ügyel arra, hogy egyik oldalon se avatkozzon be. Azt azonban a kormány elejétől fogva értésre adta, nem fogja engedni, hogy az erőviszonyokat megváltoztatni képes fegyverek kerüljenek az (egyébiránt a szír rezsimet támogató) Hezbollah vagy a hasonlóképpen ellenségesnek tekintett más szervezetek birtokába.

Netanjahu a vasárnapi interjúban kitért a nyár eleji iráni elnökválasztásra is. Arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek nem szabad megbíznia az újonnan megválasztott államfőben, Haszan Róháníban, akit elődjénél mérsékeltebbnek tartanak. Úgy vélte, hogy a mérsékeltségre utaló jelek csak kozmetikázások, Róhání pedig báránybőrbe bújt farkas. Netanjahu sürgette a nemzetközi közösséget, hogy növeljék a nyomást Teheránra gyanús atomprogramjának leállítása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.