13 milliárd forintnyi segély

Kanadai vonatbaleset - a québeci kormányfő a vasúttársaság vezetőjét bírálja

A vonatbaleset helyszínére ellátogató tartományi kormányfő szerint elfogadhatatlan Edward Burkhardt elnök-vezérigazgató és az egész Montreal, Maine & Atlantic Railway társaság viselkedése a balesettel kapcsolatban.

2013.07.12 10:56MTI
Fotó: MTI

Pauline Marois, québeci miniszterelnök élesen bírálta csütörtökön annak a chicagói központú vasúttársaságnak a vezetőjét, amelynek az olajszállító szerelvénye elszabadult, és mintegy 50 halálos áldozatot követelő katasztrófát okozott a kelet-kanadai Lac-Mégantic kisvárosban.

A vonatbaleset helyszínére ellátogató tartományi kormányfő szerint elfogadhatatlan Edward Burkhardt elnök-vezérigazgató és az egész Montreal, Maine & Atlantic Railway társaság viselkedése a balesettel kapcsolatban.

Marois bírálta, hogy Burkhardt nem reagált elég gyorsan a katasztrófára, amihez hasonlóra csaknem 150 éve nem volt példa a kanadai vasút történetében. "A cég vezetőjének azonnal a helyszínre kellett volna utaznia" - jelentette ki.

Burkhardt csak négy nappal az eset után utazott Lac-Méganticba, rendőri kísérettel. A lakosok ellenséges hangulatban fogadták. A vasúttársaság elnök-vezérigazgatója azzal védekezett, hogy a chicagói központból jobban tudta irányítani a katasztrófa utáni teendőket. "Megértem a rettenetes haragjukat. Bocsánatot kérünk a város lakóitól" - mondta.

Bírálta Burkhardtot Lac-Mégantic polgármestere, Colette Roy-Laroche is, amiért szerdáig nem tudott találkozni, de még beszélni sem vele.

A québeci kormány közölte, hogy 60 millió kanadai dollár (mintegy 13 milliárd forint) segély áll a károsult lakosok és vállalkozások rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.