Már bizonyíték is van

Kanadai vonatbaleset: "hozzányúltak" a szerelvényhez

A kanadai rendőrség kedden bizonyítékot arra, hogy "hozzányúltak" a kanadai Lac-Meganticban felrobbant olajszállító szerelvényhez.

2013.07.10 07:15MTI
Fotó: MTI

Beszámolók szerint a közeli Nantes tűzoltói pénteken éjfél előtt eloltottak egy kisebb tüzet, amely a vonat öt mozdonyának egyikén ütött ki, és az oltáshoz - mint azt a tűzoltóparancsnok elmondta - a vasúttársaság előírásainak megfelelően lekapcsolták a mozdony áramellátását. Ezzel azonban működésképtelenné tették a mozdony sűrített levegős fékrendszerét is. 

A mozdonyvezető nélküli vonat az oltás után indult meg a Lac-Mégantic felé lejtő síneken. Edward Buckhardtnak, a tulajdonos Montreal, Maine & Atlantic Railway vasúttársaság elnökének nyilatkozata szerint "az elől lévő mozdony motorjainak leállítása váltotta ki az azt követő eseményeket". Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy ilyen esetben egy leállított szerelvényt kézzel, mechanikusan kell lefékezni. 

Buckhardt azzal is megvádolta a nantes-i tűzoltókat, hogy a történtekről késve értesítették a vasúttársaságot. A vasútbiztonsági hivatal nyomozói azonban ezt cáfolták. Michel Forget, a québeci rendőrség főfelügyelője helyi idő szerint keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: tisztázásra vár, hogy nem történt-e "bűnös gondatlanság" a vonat körül. Nagy erőkkel vizsgálják a kiégett tartálykocsikkal borított helyszínt is. 

A Québec tartományban szombatra virradó éjjel bekövetkezett szerencsétlenségben a rendőrség legfrissebb adatai szerint hatvanan veszthették életüket. Korábban ötvenre tették a halálos áldozatok számát, de az eltűntekről kapott újabb adatok szerint a teljesen megsemmmisült Musi-Café mulatóban a katasztrófa idején mintegy 40-60 ember lehetett - mondta el egy rendőrhadnagy. 

Szavai szerint hetekig is eltarthat, mire át tudják vizsgálni a baleset nyomán olajjal és vízzel elöntött házakat, és véglegeset tudnak mondani a halálos áldozatok számáról. Különböző helyeken eddig 15 áldozat maradványait találták meg. Forget főfelügyelő szerint mindenre kiterjedő, alapos bűnügyi vizsgálatot folytatnak.
 
"Semmilyen részletet nem hagyunk figyelmen kívül" - mondta. Kedd éjjel mintegy hatvan rendőr folytatta a helyszín átfésülését, hogy bizonyítékokat gyűjtsön és rábukkanjon az esetleges áldozatok maradványaira.

Híradós stábokat továbbra sem engedtek a közelbe, aminek következtében a kutatási munkákról közeli fotók és videók nem készülhettek. A rendőrségi illetékesek elmondták, hogy az áldozatok maradványainak összegyűjtése igen megterhelő. 

Eddig két rendőrt kellett kivonniuk ebből a munkából, az egészségügyi állapotuk miatti aggodalmak miatt. A terület vegyi értelemben is kockázatos a tűzvészben keletkezett égéstermékek miatt. Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló tehervonat Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. 

A közeli Nantes-ban péntek éjjel leállított szerelvény azonban elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva, 11 kilométer utat megtéve szombat hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül több felrobbant. A hatezer lakosú város központja a lángok martalékává vált. 

Mintegy harminc épület teljesen megsemmisült, köztük a népszerű Musi-Cafe szórakozóhely, amely tömve volt mulatozókkal, de számos környező házra is átterjedtek a lángok. A tűzvész miatt evakuált mintegy kétezer ember közül keddig 1200-an térhetek vissza otthonukba. Közben a környezetvédelmi szakemberek folytatták az erőfeszítéseket, hogy megakadályozzák a tartálykocsikból kiömlött olaj eljutását a Szent Lőrinc folyóba, amely a tartomány ivóvízellátásának gerincét adja.
 
Yves-Francois Blanchet québeci környezetvédelmi miniszter szerint azonban igencsak kevés az esélye annak, hogy sikerrel járnak. A Mégantic tóból eredő Chaudiere folyó a kisvárostól mintegy 150 kilométerre északra ömlik bele a Szent Lőrinc folyóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.