Nem húzta be a féket

Felfüggesztették állásából a kanadai "halálvonat" mozdonyvezetőjét

A hatezer lakosú Lac-Mégantic központja a lángok martalékává vált. Mintegy harminc épület teljesen megsemmisült, köztük a népszerű Musi-Café szórakozóhely, amely zsúfolásig volt vendégekkel.

2013.07.10 22:21MTI
Fotó: MTI

Felfüggesztették állásából szerdán a kanadai "halálvonat" mozdonyvezetőjét, aki a gyanú szerint nem húzta be szabályszerűen a kézifékeket. Ez okozhatta, hogy a leállított szerelvény elszabadult, és a lejtős pályán felgyorsulva szombat hajnalban berobogott egy québeci kisváros központjába, ahol kisiklott és több olajszállító vagon felrobbant. A hatezer lakosú Lac-Mégantic központja a lángok martalékává vált.

Mintegy harminc épület teljesen megsemmisült, köztük a népszerű Musi-Café szórakozóhely, amely zsúfolásig volt vendégekkel, de számos környező házra is átterjedtek a lángok. Hivatalos adatok szerint eddig 15 holttestet találtak meg, de még mindig mintegy 60 embert eltűntként tartanak nyilván, ami arra utal, hogy a halottak száma jóval magasabb lehet. Edward Buckhardt, a tulajdonos Montreal, Maine & Atlantic Railway vasúttársaság elnöke szerdán a katasztrófa helyszínén bejelentette, hogy a mozdonyvezetőt felfüggesztették állásából.

Utalt arra: noha a vezető azt állította, hogy valamennyi kéziféket behúzta, "az az érzésünk,, hogy ez nem történt meg". Michel Forget, a québeci rendőrség főfelügyelője már korábban azt közölte: tisztázásra vár, hogy nem történt-e "bűnös gondatlanság" a vonat körül. Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló tehervonat Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.