Nem sokon múlott

Már 2003-ban elkaphatták volna Oszama bin Ladent

Oszama bin Laden akár már nyolc évvel az ellene végrehajtott amerikai rajtaütés előtt a hatóságok kezére kerülhetett volna, ha az őt szállító autót 2003-ban gyorshajtásért megállító pakisztáni közlekedési rendőr felismerte volna.

2013.07.09 16:05MTI
Fotó: MTI

Ez derült ki egy pakisztáni kormányzati jelentésből, amelyet az al-Dzsazíra pánarab televíziós csatorna tett közzé honlapján. Az ismeretlen forrás által kiszivárogtatott 336 oldalas tanulmányt az Oszama bin Laden halálával végződő 2011-es titkos amerikai rajtaütés körülményeinek kivizsgálásával közvetlenül az incidens után - a parlament nyomására - megbízott abbotábádi bizottság készítette. 

A pakisztáni legfelsőbb bíróság egyik tagjából, egy nyugalmazott katonatisztből, egy nyugalmazott rendőrtisztből és egy karrierdiplomatából álló testület a terroristavezér legutolsó rejtekhelyéül szolgáló város után kapta a nevét. A Pakisztán északnyugati részén található Abbotábádban 2011. május 2-án végzett az amerikai haditengerészet különlegesen kiképzett elitegysége az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével anélkül, hogy az akcióról a pakisztáni felet előzetesen tájékoztatta volna Washington. 

Amerikai tisztségviselők akkor azt közölték: azért nem ismertették a tervet az ázsiai országgal, mert tartottak tőle, hogy a pakisztáni hatóságok figyelmeztetik majd bin Ladent az ellene készülő rajtaütésre. Az Egyesült Államok Pakisztánnal szembeni bizalmatlanságát táplálta az is, hogy a terroristavezér búvóhelye mindössze egy kilométerre volt egy katonai akadémiától. 

A több mint 200 tanú és hivatalos dokumentum alapján készült jelentés írói ugyan nem találtak bizonyítékot arra, hogy a jelenlegi vagy egykori pakisztáni tisztségviselők segítettek volna bin Laden elbújtatásában, ugyanakkor nem is zárták ki teljesen annak lehetőségét, hiszen, mint hangsúlyozták, alig lehet tudni valamit az al-Kaida-alapító pakisztáni segítői hálózatáról.
 
"Ebben az ügyben nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy az ország politikai, katonai és titkosszolgálati vezetése kollektíven és tartósan elhanyagolta kötelességét" - olvasható az abbotábádi bizottság jelentésében. 

Az iszlámábádi kormány elképesztő mértékű hozzá nem értése és hanyagsága miatt közel egy évtizeden át élhetett észrevétlenül Pakisztánban az al-Kaida megölt vezetője - mutattak rá a vizsgálat lefolytatói, akik egyúttal támadták az amerikai rajtaütés "illegális módját" is.

A tanulmány készítői nyíltan bírálták a kormány minden szintjét, a befolyásos hadsereget és a titkosszolgálatokat is beleértve, amiért 9 éven át nem sikerült felfedniük bin Laden hollétét, aki az ázsiai országban ez idő alatt 6 különböző helyen élt. 

A dokumentum szerint megdöbbentő, hogy a pakisztáni kormányból senki nem leplezte le a terroristavezért Abbotábádban, ahova 2005 augusztusában költözött, és ahol egy magas falakkal és szögesdróttal elkerített "hétköznapinak aligha mondható" házban élt családjával. Bin Laden feleségeinek nyilatkozatából kiderült, hogy a terroristavezér a házból mindig cowboy kalapban lépett ki, nehogy fölülről felismerjék. 2003-ban az al-Kaida vezér közel volt ahhoz, hogy a hatóságok kezére kerüljön. 

Az akkor éppen a Szvat-völgyben élő bin Laden az egyik legfőbb bizalmasának számító futárával, Ibrahim al-Kuvaitival és annak feleségével, Miriammal együtt autózott, amikor rendőrök gyorshajtásért félreállították őket. Rövid idő után azonban tovább hajthattak, mert Kuvaiti gyorsan elsimította az ügyet anélkül, hogy a rendőrök felismerték volna a világ akkor egyik legkeresettebb bűnözőjét.
 
A jelentés beszámolt arról is, hogy milyen puritán körülmények között élt bin Laden. A terroristavezér feleségei tanúvallomásukban elmondták, hogy férjüket nem vonzották a világi javak, és Abbotábádba költözésük előtt mindössze néhány ruhadarabja volt, három pár téli és három pár nyári. Amikor nem érezte jól magát - állítólag Addison-kórban (idült, elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség) szenvedett - a hagyományos arab gyógyszerekhez nyúlt, és mikor gyengélkedett, elmajszolt egy kevés csokoládét almával - tudták meg a dokumentum készítői az özvegyektől.
 
A pakisztáni kormány egyelőre nem foglalt állást a jelentésről. A dokumentum már pár hónapja elkészült, de hivatalosan még nem tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.