Egyiptomi tüntetések

Lemondatnák Murszit, megtámadták a Muzulmán Testvériség központját

"Július 2., kedd 17.00-ig adunk időt Mohamed Murszi elnöknek, hogy lemondjon hatalmáról és engedélyezze az állami intézményeknek, hogy elkezdjék az előrehozott elnökválasztás előkészítését".

2013.07.01 12:53MTI
Fotó: MTI

Lemondásra szólította fel az egyiptomi elnököt hétfőn a Tamarrod nevű ellenzéki mozgalom, tüntetők pedig megtámadták a Muzulmán Testvériség kairói székházát.

"Július 2., kedd 17.00-ig adunk időt Mohamed Murszi elnöknek, hogy lemondjon hatalmáról és engedélyezze az állami intézményeknek, hogy elkezdjék az előrehozott elnökválasztás előkészítését" - közölte a Tamarrod internetes oldalán. Amennyiben ez nem történik meg, a mozgalom nagyszabású polgári engedetlenségi akcióba kezd.

Eközben a tiltakozások folytatódnak: hétfő reggel a Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség kairói központját rohamozták meg és gyújtották fel egyiptomi tüntetők, míg a Kairó központjában található Tahrír téren és az elnöki palotánál a tüntetések második napjára gyülekeztek az elnök lemondását követelők.

A Muzulmán Testvériség Kairó keleti részén fekvő székházának ablakaiból a tiltakozók tárgyakat hajigáltak ki, majd bútorokat és iratokat vittek el. A helyi televízió felvételein látható, hogy az egyik tüntető az épületről a Muzulmán Testvériség feliratot is eltávolította. A szemtanúk szerint a támadás időpontjában senki sem tartózkodott az épületben.

A Tamarrod (arabul: lázadás) elutasította Murszi elnök vasárnapi kezdeményezését arról, hogy az érintett felek tárgyalóasztalnál próbálják meg rendezni a belpolitikai válságot. "A félmegoldások elfogadása lehetetlen számunkra. Nincs más alternatíva, mint a Muzulmán Testvériség, és képviselőjük, Mohamed Murszi lemondása."

Az ellenzéki szervezet közleményében azt állítja, hogy már 22 millióan írták alá az elnök távozását követelő kezdeményezésüket. Ez jelentősen meghaladja az egy évvel ezelőtti elnökválasztáson Murszira szavazók számát (13,23 millió fő).

Vasárnap Kairóban és vidéken több millióan vettek részt tiltakozó megmozdulásokon, melyek során az elnök lemondását követelték. A tüntetések legkevesebb hét halottat követeltek és több mint hatszázan sebesültek meg.

A legnagyobb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Megmentés Frontja vasárnap Kairóban kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a tiltakozók mindaddig az utcákon maradnak, amíg össze nem omlik a Muzulmán Testvériség rendszere.

Az ellenzéki pártok szerint Murszi éppen olyan tekintélyelvű állam kiépítésére törekszik, mint amilyen Hoszni Mubarak idejében volt, és csak a Muzulmán Testvériség érdekeit képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.