Évforduló

Egyiptomban tömegek követelték az elnök lemondását

Kairóban és vidéken hatalmas tömegek vonultak az utcákra vasárnap, hogy Mohamed Murszi egyiptomi elnök lemondását követeljék.

2013.06.30 22:04MTI
Fotó: MTI

Vasárnap volt az első évfordulója annak, hogy Murszit beiktatták hivatalába. Ebből az alkalomból több vidéki városban is felvonulásokat szerveztek. A tömegben azt kiabálták az elnöknek címezve, hogy távozzon, és hogy a nép a rendszer bukását akarja, mert csak az iszlamistáknak van hasznuk belőle.

Kairóban ismét a Tahrír téren gyűlt össze a legnagyobb tömeg. Ellenzéki politikusok arra kérték az embereket, hogy maradjanak az utcákon, amíg Murszi le nem mond. Tömeg gyülekezett az elnöki palotánál is. A Muzulmán Testvériség nevű szervezet fővárosi központjára gyújtóbombákat dobtak.

Kairótól délre, Bani-Szveif településen összecsaptak az elnök hívei és ellenfelei. Egy ember meghalt, tucatnyian megsebesültek.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint országszerte mintegy 17 millióan vesznek részt a tiltakozó megmozdulásokban. Egyedül Kairóban több mint 4 millióan vesznek részt a tüntetésen. A legnagyobb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Megmentés Frontja Kairóban kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a tiltakozók mindaddig az utcákon maradnak, amíg össze nem omlik a Muzulmán Testvériség rendszere. "A nép Murszi elnök lemondását és a Muzulmán Testvériségnek a hatalomból való távozását akarja" - emelték ki a nyilatkozatban.

Eközben Murszi elnök megerősítette, hogy kész tárgyalni a tüntetők képviselőivel. Ihab Fahmi, az elnöki hivatal képviselője Kairóban bejelentette, hogy az államfő az alkotmány és a törvényesség keretein belül kész bármiféle olyan kezdeményezés megtárgyalására, amely elősegíti a súlyos belpolitikai válság rendezését. A szóvivő szerint az elnök már többször is felszólította az összes politikai pártot és ellenzéki erőt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. Úgy fogalmazott, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája. "Mi nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezés iránt, amely nem sérti a törvényeket" - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.