Brazíliai tüntetések

Meredeken zuhan az államfő népszerűsége - három hét: -27 százalék!

Ilyen meredeken utoljára 1990-ben zuhant Fernando Collor akkori elnök népszerűsége, miután a lakosság felháborodással fogadta a banki megtakarítások befagyasztásáról szóló döntést.

2013.06.30 07:16MTI
Fotó: MTI

Csaknem 27 százalékkal zuhant Dilma Rousseff brazil elnök népszerűsége három hét leforgása alatt, amióta megkezdődtek az országossá terebélyesedett tüntetések a dél-amerikai országban.

A Datafolha közvélemény-kutató intézet által szombaton közzétett felmérése szerint három hét alatt 57-ről 30 százalékra apadt azoknak a száma, akik elégedettek Rousseff és kormánya teljesítményével. Márciusban még 64 százalékos népszerűségnek örvendett az államfő.

Ilyen meredeken utoljára 1990-ben zuhant Fernando Collor akkori elnök népszerűsége, miután a lakosság felháborodással fogadta a banki megtakarítások befagyasztásáról szóló döntést, amely a hiperinfláció megállítására tett elkeseredett kísérlet volt. Collor két évvel később mondott le korrupciós vádak miatt.

A Datafolha felmérése szerint tavaly december óta 54 százalékról 30-ra csökkent azoknak a száma, akik újból bizalmat szavaznának a jövő évi választáson Dilma Rousseffnek.

Brazíliában a harmadik hete zajló, százezreket megmozgató tüntetések egyik célja a tömegközlekedés olcsóbbá tétele, de a korrupció, a rossz minőségű közszolgáltatások és a kormányzati túlköltekezés ellen is tiltakoznak.

A Datafolha által megkérdezettek 81 százaléka azt mondta, hogy támogatja a tüntetéseket, s többségük azt várja, hogy pozitív változásokat hoznak az országban.

Rousseff hétfőn jelentette be, hogy népszavazást javasol egy alkotmányozó gyűlés felállításáról. A testületnek az lenne a feladata, hogy végrehajtsa az égetően szükséges politikai reformokat. A Datafolha közvélemény-kutatása szerint a polgárok 68 százaléka egyetért a referendum megrendezésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.