Titkos adatgyűjtés

Ecuadori külügyminiszter-helyettes: országa felelős döntést hoz

Ecuador jelenleg tanulmányozza Edward Snowden menedékkérelmét, és az ország felelős döntést hoz az ügyben - mondta a budapesti látogatáson tartózkodó Marco Albuja ecuadori külügyminiszter-helyettes kedden.

2013.06.25 18:30MTI

A politikus sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére kifejtette: csak jogi szempontokat és az emberi jogok védelmét tartják szem előtt a döntés meghozatalakor.

Kérdésre válaszolva közölte: Németh Zsolt külügyi államtitkárral folytatott megbeszélésén nem merült fel sem Edward Snowdennek, sem az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange-nak, a WikiLeaks portál alapítójának az ügye. Utóbbival kapcsolatban elmondta: Nagy-Britannia elfogadta, hogy a két ország jogi munkacsoportot hozzon létre, amelynek egyetlen célja a jogi megoldás megtalálása lenne. Ez már előrelépést jelent a helyzet rendezése felé - vélekedett.

Marco Albuja kiemelte: Ecuador történelmében nagy hagyománya van az emberi jogok védelmének. Jelenleg is több mint 57 ezer kolumbiai menekült él az ország területén. Az ecuadori kormány "az ENSZ által is elismert erőfeszítéseket" tesz ügyükben, több millió dollárt fordít arra, hogy megfelelő feltételeket nyújtson a menekülteknek, s így beilleszkedhessenek a társadalomba - mondta.

Megjegyezte: Ecuadorban a menekültek a városokban és nem táborokban élnek, és az alkotmány alapján ugyanazon jogok és kötelezettségek illetik meg őket, mint bármely állampolgárt.

A 30 éves Edward Snowden korábban az Egyesült Államokból Kína különleges közigazgatási övezetébe, Hongkongba menekült, és onnan szivárogtatta ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit egy angol és egy amerikai lapnak. Vasárnap Snowden Moszkvába utazott. Hazájában kémkedés címén vádat emeltek ellene. Ha elfogják, harmincéves börtönbüntetésre is ítélhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.