Németország, Ausztria és Hollandia ellenezte

Törökország: Brüsszel őszre halasztotta a csatlakozási tárgyalások folytatását

Az eredeti tervek szerint szerdán folytatódtak volna a tárgyalások Ankarával, és úgy is döntöttek a külügyminiszterek, hogy meg is nyitják a regionális politika fejezetét, de a tárgyalásokat csupán ősszel kezdik újra.

A tüntetések, képekben képgaléria

2013.06.25 17:09MTI
Katt a képre - galéria nyílik! A tüntetés képekben

Az Európai Unió külügyminiszterei kedden úgy döntöttek, hogy megnyitják a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások új fejezetét, de több ország - így Németország - nyomására őszre halasztották a tényleges tárgyalások folytatását - idézték a hírügynökségek kedden a döntésről beszámoló EU-diplomatákat.

Az eredeti tervek szerint szerdán folytatódtak volna a tárgyalások Ankarával, és úgy is döntöttek a külügyminiszterek, hogy meg is nyitják a regionális politika fejezetét, de a tárgyalásokat csupán ősszel kezdik újra. Németország, Ausztria és Hollandia ugyanis a török kormánynak a tüntetőkkel szembeni fellépése miatt ellenezte az újabb forduló azonnali megkezdését. Ezután született a kompromisszumos változat a tagországok között.

Az APA osztrák hírügynökség jelentésében kiemelte: az Európai Unió külügyminiszterei tehát zöld utat adtak az új tárgyalási fejezet megnyitásának, ami Törökország számára előrelépést jelent a majd három éve tartó tárgyalási szünet után. A tagországok ezzel biztató politikai jelzést adtak Ankara számára anélkül, hogy "szemet hunynának" a török hatóságok erőszakos magatartása fölött. A kompromisszumos megoldás értelmében a következő tárgyalási forduló tényleges időpontjáról az EU külügyminisztereinek ősszel újból egyhangú döntést kell hozniuk.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter a kérdéssel kapcsolatban hétfőn hangsúlyozta: az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy értékközösséget képvisel. "Nem mutogathatunk folyamatosan más országok - például Egyiptom - hiányosságaira, ha a tagjelölt országok esetében nem tesszük ugyanezt" - tette hozzá. Angela Merkel német kancellárt úgy fogalmazott: "sokkolták" őt a török kormányzat válságkezelési módszerei. Elítélte a rendőri túlkapásokat, amelyek révén többször is feloszlatták az országszerte tiltakozó tömeget.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a kompromisszum jó megoldás a jelenlegi helyzetben, hiszen jelzi az EU hajlandóságát a török csatlakozási tárgyalások folytatására, ugyanakkor reagál a törökországi eseményekre.

Ankara üdvözölte az integrációs szervezet döntését. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter elmondta, hogy az új fejezet megnyitásával elhárult az egyik fő akadály Törökország és az EU közeledésének útjából.

Az EU 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, de az azóta eltelt nyolc évben a 35-ből mindössze egy fejezetet zártak le a felek. A folyamat főként a Ciprussal kapcsolatos viták, illetve több európai vezető - köztük Merkel és Nicolas Sarkozy volt francia elnök - ellenkezése miatt akadt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.