Titkos adatgyűjtés

Snowden leszállt Seremetyevón

Leszállt Seremetyevón az Aeroflot járata, amelynek utasai között volt sajtójelentések szerint Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott is.

2013.06.23 17:59MTI

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió élő adásban számolt be a SU-213-as hongkongi járat megérkezéséről. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottját mintegy 50 tv-társaság és más médiumok tudósítói várták Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterének F terminálján. Az újságírókat beengedték a tranzitzónába is.

A Rosszija 24 jelentése szerint a Wikileaks kiszivárogtató portál közleményt adott ki, amely szerint az amerikai titkosszolgálatok internetes adatgyűjtését és telefonbeszélgetések lehallgatását leleplező Snowden "biztonságos útvonalon" egy "demokratikus országba" tart. A hírek szerint a férfi már helyet foglalt a hétfői havannai repülőjáratra, ahonnan Hawaiin keresztül Caracasba, Venezuela fővárosába utazik.

Az orosz újságírók azonban hiába várakoztak a moszkvai repülőtér érkezési oldalán a tranzit zónánál és a kijáratnál is, az amerikai férfi sehol sem tűnt fel. A riporterek jobb híján az Aeroflot orosz légitársaság gépével Hongkongból érkezett utasokat kérdezgették, ki láthatta a volt titkosszolgálati alkalmazottat, de a többség nem ismerte fel az utastársak között Snowdent az újságíróknál lévő fénykép alapján.

A Rosszija 24 televízió riportere több diplomata rendszámú gépkocsit látott Seremetyevón. Egyes információk szerint Ecuador oroszországi nagykövetségének autója a repülőtéren belül, a Hongkongból érkezett gép közelében várakozott, ezért az újságírók azt feltételezik, hogy Snowden ezen hagyta el Seremetyevót. Repülőtéri források szerint az amerikai titkosszolgálatok volt munkatársa a többi utas előtt szállt le a gépről és a repülőtér egy különtermében helyezhették el, vagy akár el is szállíthatták Seremetyevóról. Repülőtéri források megerősítették, hogy Snowden a gépen volt.

Korábban a moszkvai nemzetközi repülőtér rendőrségén közölték, hogy semmilyen utasítást nem kaptak Snowdennel kapcsolatosan, és nincs szándékukban őt feltartóztatni. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata pedig arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába.

A szabályok szerint Edward Snowden 24 órán keresztül tartózkodhat tranzitutasként a moszkvai nemzetközi repülőtéren.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a Kommerszant című orosz napilapnak korábban azt mondta, hogy semmit sem tud arról, hol tartózkodik az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja. Peszkov a múlt kedden azt mondta, amennyiben menekültstátus megadására vonatkozó kérelmet kapnak Snowdentől, azt meg fogják vizsgálni.

Az amerikai informatikus, aki ellen az Egyesült Államokban kémkedés miatt indítottak eljárást, és szombaton kérték kiadatását Hongkongtól, az Aeroflot SU-213-as járatával közép-európai idő szerint 15 óra körül érkezett meg a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtérre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.