Titkos adatgyűjtés

Seremetyevo: az oroszok nem fogják feltartóztatni Snowdent a határon

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába.

2013.06.23 13:45MTI

Nem fogják feltartóztatni az orosz határon Edward Snowdent, aki hongkongi sajtójelentés szerint Moszkvába távozott - közölték vasárnap a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtér rendőrségén.

Az orosz hatóságok képviselői elmondták, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjával kapcsolatosan semmilyen utasítást nem kaptak. Hozzátették: ahhoz, hogy a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója beléphessen Oroszország területére, vízummal kell rendelkeznie.

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata időközben arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként érkezik Moszkvába.

Snowdentől még nem érkezett olyan kérelem, hogy politikai menedékjogot biztosítsanak számára Oroszországban - írta a Kommerszant című orosz napilap internetes változata. A lapnak Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt mondta, hogy semmit sem tud arról, hol tartózkodik az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja. Peszkov korábban közölte, amennyiben menekültstátus megadására vonatkozó kérelmet kapnak Snowdentől, azt meg fogják vizsgálni.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió jelentése szerint az amerikai fiatalember hétfőn utazik tovább az Aeroflot SU150-es számú járatával Kubába, ahonnan Hawaiin keresztül Caracasba, Venezuela fővárosába távozik. A CIA és az NSA volt alkalmazottja nem egyedül utazik, a társaságában van egy bizonyos Sarah Harrison is.

Az orosz állami televízió híradása szerint lehetséges, hogy Snowden egy éjszakát szállodában tölt Moszkvában. A tv arról is beszámolt, hogy a Wikileaks munkatársai a Twitteren közölték: ők segítettek az amerikainak, hogy "politikai menedékjogot kapjon egy demokratikus országban". Ők biztosították számára a jogi védelmet és a megfelelő papírokat is.

Az amerikai informatikus, aki ellen az Egyesült Államokban kémkedés miatt indítottak eljárást, az Aeroflot SU-213-as járatával közép-európai idő szerint 15 óra körül érkezik meg Hongkongból a moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtérre.

Edward Snowden május 20. óta tartózkodott a kínai különleges közigazgatási övezet területén, az utóbbi hetekben ismeretlen magánszálláson. Sajtójelentések szerint Washingtonban megerősítették, hogy hivatalos kiadatási kérelemmel fordultak a hongkongi kormányzathoz.

A férfi az amerikai titkosszolgálatoknak a világ legnagyobb internetszolgáltatóin keresztüli adatgyűjtéséről és telefonok millióinak lehallgatásáról a brit The Guardian című lapnak, majd a The Washington Post amerikai újságnak tálalt ki, amelyek június elején hozták nyilvánosságra a nemzetközi botránnyá dagadt leleplezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.