Titkos adatgyűjtés

Snowden háborút robbant: "kínaiak sms-eire is vadásztak"

Egyre durvább dolgok kerülnek a felszínre...

2013.06.22 20:28MTI

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szárazföldi kínaiak sms-einek millióit "lopta" el kínai távközlési szolgáltatók informatikai rendszereiből, s koncentrált betörési kísérletekkel támadta a pekingi Tsinghua Egyetemet.

A hongkongi South China Morning Post című lap vasárnapi számában Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának állításaira és az általa bemutatott dokumentumokra hivatkozva közölte újabb cikksorozatát. Ezekben megjegyzi, hogy az sms-üzenetváltás a kínaiak egyik legelterjedtebb kommunikációs módja, s hivatalos adatok szerint 2012-ben csaknem 900 milliárd szöveges üzenetet küldtek mobil készülékeikről a kínaiak.

A lap emlékeztet arra, hogy kínai szakmai körökben régóta aggodalommal beszélnek a távközlési vállalatoknál használt műszaki berendezések biztonságáról, attól tartva, hogy külföldi alkatrészeik "hátsó kapu" nyújthatnak bennük lehetőséget a rendszerekbe történő behatoláshoz.

A kínai internetforgalmat korlátozó "nagy kínai tűzfal" atyjának tartott Fang Pin-hszing korábban szintén azt hangoztatta, hogy a külföldi berendezések komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek. A cégek egy ideje megkezdték technikai eszközeik lecserélését hazai gyártásúra.

Snowden egy olyan dokumentumot is bemutatott, amelyből az állapítható meg, hogy az NSA a Kína oktatási és kutatói központjának tartott Tsinghua Egyetem ellen kiterjedt kibertámadást hajtott végre ez év januárjában. A célpont az egyetem 63 számítógépe, illetve szervere volt. Az egyetem területén található a szárazföldi Kína hat gerinchálózatának egyike (az első), ahová kínaiak millióinak internet adatait lehet megtalálni.

A CIA és az NSA volt alkalmazottja által kiadott dokumentumok között egy másik arról tanúskodik, hogy 2009-ben támadások érték Hongkong Pacnet nevű internetszolgáltatóját. Azóta azonban a térség egyik legnagyobb kiterjedésű, tenger alatt vezetett optikai hálózatának tulajdonosát idegen betolakodók nem háborgatták.

A hongkongi újság beszámol arról, hogy a kínai különleges közigazgatási övezet második legnagyobb pártja, a Polgári Párt szombaton levélben sürgette az Egyesült Államokat, hogy tisztázza a vádakat, melyek szerint hírszerző szervei elektronikus megfigyelést végeztek a városban.

"Ha az Egyesült Államok szeretné, hogy a jogok és a szabadság bajnokaként tiszteljék, akkor feltétlenül szükséges, hogy Snowden komoly vádjaira azonnali és világos választ adjon - fogalmazott Audrey Eu, a párt elnöke, aki levelét az Egyesült Államok hongkongi főkonzuljának, Stephen Youngnak címezte.

A South China Morning Post korábban közölte, hogy Edward Snowden, akit hazájában hivatalosan kémkedéssel gyanúsítanak, biztonságban van, nem vették őrizetbe, de rendőri védelem alá sem helyezték. A város rendőrfőnöke azt nyilatkozta, ügyében a hongkongi és nem külföldi törvények alapján fognak eljárni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.