Sok halott

Pakisztán: mecsetben imádkozók a merénylet áldozatai

Síita mecsetben imádkozókra nyitott tüzet egy támadó a pénteki ima idején a pakisztáni Pesavarban, majd működésbe hozta a nála lévő pokolgépet: legalább tizennégy ember meghalt - közölte a helyi rendőrség.

2013.06.21 14:14MTI

A merényletben további 30 ember megsebesült. A támadást az öngyilkos merénylő akkor indította, amikor az úgynevezett előimádkozó beszélt.

A helyi televízió felvételein látni lehetett, hogy a mecsetben a falakat és a padlót vérfoltok borítják. A földön üvegcserepek hevertek szanaszét. A falakon és a mennyezeten a pokolgépből származó acélgolyók ütötte lyukakat lehetett látni. Az acélgolyókat minden bizonnyal azért helyezték el a robbanószerkezetben, hogy a lehető legnagyobb legyen a romboló és ölőhatás.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a támadás elkövetéséért.

Az elmúlt 18 hónapban számos támadást követtek el Pakisztánban a síita kisebbség ellen, akiket a radikális szunnita muzulmánok eretnekeknek tekintenek.

Múlt szombaton síiták ellen követtek el merényletet, egy buszon robbant a pokolgép. A detonáció letépte a jármű tetejét, a délnyugat-pakisztáni Kvettában, 14 ember meghalt. A merényletet követően fegyveresek megtámadták azt a kórházat is, ahova a sebesülteket szállították. Itt is több embert megöltek.

A kvettai merénylet végrehajtását a Laskar-i-Dzsangvi nevű szunnita szélsőséges szervezet vállalta, feltehető, hogy ez a csoport áll a pesavari támadás mögött is. A szervezet már számos támadást hajtott végre síiták ellen Pakisztánban, különösen Beludzsisztánban, amelynek fővárosa Kvetta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.