Biztosítsák Snowden védelmét!

A megfigyelések leállítását követelik Hongkongban

Huszonhét civil szervezet felhívására demonstráltak szombaton Hongkongban, azt kérve az amerikai kormánytól, hogy állítsa le világ ártatlan polgárai, köztük a hongkongiak internetes és telefonos kommunikációjának megfigyelését.

2013.06.15 10:19MTI
Fotó: MTI

A szervezők képviselői külön levélben fordultak Amerika hongkongi külképviseletének vezetőjéhez, Steve Young főkonzulhoz és a különleges közigazgatási övezet kormányzójához, Leung Csun-jinghez. 

A város kormányzatát arra kérték, hogy biztosítsanak védelmet Edward Snowden amerikai informatikusnak, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójának, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, aki jelenleg ismeretlen helyen, valahol Hongkongban tartózkodik.

A május 20. óta Hongkongban tartózkodó Snowden, a PRISM kódnevű titkos adatgyűjtés 29 éves leleplezője korábban úgy nyilatkozott, hogy sorsát a hongkongiak kezébe adja. A South China Morning Post című lapnak olyan dokumentumokat bocsátott a rendelkezésére, amelyek tételes kivonatai voltak a hongkongi és a szárazföldi kínai megfigyeléseknek, négy évre vonatkozóan.
 
Hivatalosan, nyilvánosan eddig sem a hongkongi kormányzat, sem Peking nem nyilatkozott az ügyben, azt sem voltak hajlandók közölni, hogy az amerikaiak megkeresték-e már őket Snowden átadása ügyében. Mindeközben a kormányzaton egyre nagyobb a politikai nyomás, hogy magyarázatot követeljen az Egyesült Államoktól a területet is érintő kémprogram kapcsán.
 
Jasper Csang Juk-szing, a törvényhozó tanács elnöke a BBC kínai nyelvű szolgálatának úgy nyilatkozott, hogy a városi kormányzatnak vizsgálatot kell kezdenie, de annak eredményét nem fogják nyilvánosságra hozni. Több képviselő jelezte már, hogy a törvényhozásnak foglalkoznia kell az üggyel, és sajtóértesülések szerint Hongkong biztonsági minisztere komoly kérdésekre számíthat az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.