Előzetesen is vizsgálják

Titkos adatgyűjtés: Moszkva megvizsgálná Snowden menedékkérelmét

Amennyiben Edward Snowden politikai menedékjogot kérne Moszkvától, az orosz hatóságok megvizsgálnák a kérdést.

2013.06.11 11:49MTI

A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági újság Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőtől származó értesülése szerint az Egyesült Államok hírszerzésének titkos telefonos és internetes adatgyűjtését leleplező 29 éves amerikai férfi ismeretlen helyen tartózkodik, és most olyan országban keres menedéket, amely nem adja ki őt az Egyesült Államoknak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hivatalosan még nem gyanúsította meg, de "titkos adatoknak egy engedélyezett adathozzáféréssel rendelkező személy általi jogosulatlan nyilvánosságra hozatala" címén előzetes vizsgálatot indított Snowden ellen.

Szakértők szerint Hongkong, ahol az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt technikusa legutóbb tartózkodott, nagy valószínűséggel teljesítené a kiszivárogtató kiadását, minthogy 1997-ben kiadatási egyezményt írt alá az Egyesült Államokkal. Igaz, Peking vétót emelhet a kiadatás ellen, ha úgy dönt, hogy Edward Snowdent úgymond politikai okokból üldözik. Amennyiben kiadják, a férfira súlyos börtönbüntetés vár: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel kapcsolatos minden egyes dokumentum kiszivárogtatásáért 20 évet kaphat.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy Edward Snowden korábban a The Guardian című brit lapnak adott interjújában utalt rá, hogy esetleg Izlandon keresne menedéket. Az újság úgy tudja, hogy Hongkongon nincs izlandi diplomáciai képviselet, ugyanakkor van az Oroszországi Föderációnak.

Robert Slegelj, az orosz törvényhozás alsóháza tájékoztatáspolitikai bizottságának tagja úgy vélte, hogy Moszkvának érdemes lenne megvizsgálni a kérdést, hogy politikai menedékjogot adjon Edward Snowdennek.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy ebben a témában nem szokás feltételes módban gondolkodni. "A tények alapján fogunk cselekedni. Ha ilyen (politikai menedékre vonatkozó) kérelem beérkezik hozzánk, azt megvizsgáljuk" - közölte az orosz lappal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.