Lélektani hadviselés

Egyiptom-Etiópia háború a Nílus miatt?

Egyiptom korábban már értésre adta, hogy vízkészletének megőrzése érdekében szükség esetén akár katonai lépéseket is kész tenni.

2013.06.12 03:40MTI

Etiópia nem hagyja magát megfélemlíteni Egyiptom "lélektani hadviselése" által, és nem fogja leállítani a tervezett duzzasztógát építését a Níluson - közölte kedden Addisz-Abebában az etiópiai külügyi szóvivő. Dina Mufti azokra a kairói megnyilatkozásokra válaszolt, amelyek " óva intették" Addisz-Abebát a gát megépítésétől.

Egyiptom korábban már értésre adta, hogy vízkészletének megőrzése érdekében szükség esetén akár katonai lépéseket is kész tenni. Mohamed Murszi egyiptomi államfőt országa egyes politikusai, katonai vezetői az elmúlt hetekben Etiópiával szembeni ellenséges lépésekre, köztük szabotázsakcióra buzdították, amelyek szerintük eltéríthetik a szomszédos államot a szándékától.

Egy szélsőségesen konzervatív iszlám párt vezetője például azt tanácsolta, hogy Egyiptomnak támogatnia kellene az etiópiai kormányellenes lázadókat, végső esetben pedig az országnak magának kellene gondoskodnia a gát lerombolásáról. A liberális Ajmán Núr pedig egyebek között javasolta, Etiópia megfélemlítésének érdekében híreszteljék azt, hogy Egyiptom korszerű harci repülőgépeket vásárol.

Hétfőn Murszi elnök és Hisam Mohamed Kandil miniszterelnök már óvatosabban fogalmazott a konkrét lépéseket illetően. Annyit mondtak: Egyiptom kész többféle megoldást is fontolóra venni, hogy megvédje a Nílus vizét az Etiópiában tervezett duzzasztógát következményeivel szemben. A miniszterelnök leszögezte: a Nílus vize az ország számára első számú nemzetbiztonsági kérdés, Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy különféle technikai, diplomáciai és jogi lépéseket vegyen fontolóra a gátépítés elleni akcióterv végrehajtására.

Részleteket nem közölt. Mohamed Kamel Amr külügyminiszter pedig jelezte: Addisz-Abebába készül, hogy ott tárgyaljon erről a kérdésről. Az etióp külügyi szóvivő kedden határozottan elutasította az egyiptomi háborús fenyegetéseket, amelyeket "lélektani hadviselésnek" minősített. "Ez a fajta hetvenkedés nem fogja elterelni a figyelmünket" - szögezte le szóvivő, hangsúlyozva, hogy országa nem hagyja megfélemlíteni magát. A szudáni határtól mintegy 40 kilométerre épülő, mintegy 21 százalékos készültségi szinten lévő gát elvben nem csökkenti nagy mértékben a vízhozamot, de a tározó feltöltése közben kevesebb víz jut el Egyiptomig és a kialakuló tó párolgása is csökkenti hosszú távon a vízmennyiséget a folyó alsóbb szakaszán. Szudánban, Egyiptomban és máshol Etiópiában már vannak ilyen gátak. Az új létesítményre 6000 megawattos erőművet is terveznek építeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.