Döntési lehetőségek

Egyiptom: alternatívák a Nílus védemére

"A Nílus vize Egyiptom számára élet-halál kérdése, ezért nem fogadhatja el az egyoldalú etióp döntést az említett gát felépítéséről."

2013.06.11 05:32MTI

Egyiptom kész többféle megoldást is fontolóra venni, hogy az ország területén megvédje a Nílus vizét az Etiópiában tervezett duzzasztógát következményeivel szemben - jelezte hétfőn Kairóban Mohamed Murszi egyipotmi elnök és Hisam Mohamed Kandil miniszterelnök. Az államfő szívhez szóló beszédet mondott ebben a témában egy televízióadás keretében, hangsúlyozva, hogy Egyiptom nem akar háborút, de soha nem fogja megengedni, hogy veszélybe sodorják vizeinek biztonságát.

A miniszterelnök a parlament felső házában mondott beszédében ugyancsak leszögezte: a Nílus vize Egyiptom számára élet-halál kérdése, ezért nem fogadhatja el az egyoldalú etióp döntést az említett gát felépítéséről. Kijelentette: a Nílus vize az ország számára első számú nemzetbiztonsági kérdés. Kandil elismerte minden ország jogát ahhoz, hogy fejlesztési terveket dolgozzon ki a Nílus deltájára vonatkozóan, de csak azzal a feltétellel, ha azok a tervek nem sértik a többi érintett ország érdekeit.

A kormányfő azzal indokolta az egyiptomi aggodalmakat, hogy nem dolgozták ki az egyoldalú projekt esetleges mellékhatásait feltérképező hatástanulmányt. A miniszterelnök jelezte: Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy különféle technikai, diplomáciai és jogi lépéseket vegyen fontolóra a gátépítés elleni akcióterv végrehajtására. Kandil ugyanúgy nem közölt erről részleteket, mint az előző napon Mohamed Kamel Amr külügyminiszter sem.

Az egyiptomi diplomácia vezetője maga is említést tett vasárnap az akciótervről, amelynek végrehajtását hamarosan megkezdik. "Tárgyalni fogunk Etiópiával, és meglátjuk mi történik... Etiópia azt mondta, hogy nem okoz kárt Egyiptomnak, nem tart vissza egy liter vizet sem. Figyelni fogunk, hogy ezt betartják-e" - mondta. A szudáni határtól mintegy 40 kilométerre épülő, mintegy 21 százalékos készültségi szinten lévő gát elvben nem csökkenti nagymértékben a vízhozamot, de a tározó feltöltése közben kevesebb víz jut el Egyiptomig és a kialakuló tó párolgása is csökkenti hosszú távon a vízmennyiséget a folyó alsóbb szakaszán. Szudánban, Egyiptomban és máshol Etiópiában már vannak ilyen gátak. Az új építményre egy 6000 megawattos erőművet is terveznek építeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.