Különleges védelmet kap a Nílus királynője

Nofertitit többé nem szabad fényképezni

Különleges védelmet kap Nofertiti: a Nílus királynőjének mellszobrát ezentúl már vaku nélkül sem fényképezhetik a berlini Neues Museum látogatói - erősítette meg a sajtóértesüléseket csütörtökön az intézmény egyik szóvivője.

2010.02.18 15:13MTI

A 3500 éves büsztöt eddig vaku nélkül fényképezhették az érdeklődők, "a legtöbben azonban nem tartották tiszteletben a vakutilalmat" - mondta a porosz kulturális örökség védelmét ellátó alapítvány képviselője, aki emlékeztetett: a felújított múzeum újbóli megnyitása után néhány héttel teljesen megtiltották a fényképezést.

Az intézkedés biztonsági okokból vált szükségessé, hogy megóvják a szobor érzékeny, koros pigmentjeit. A lenyűgöző mellszobrot - amelyet páncélüveg ölel körül - egy sötétített kupolateremben állították ki. A szóvivő tájékoztatása szerint a múzeum többi termében továbbra is lesz lehetőség fotózni, természetesen vaku nélkül.

A berlini Múzeumszigeten álló Neues Museum hetven év után 2009 őszén nyitotta meg újra a kapuit, Nofertitit először 1924-ben állították ki Németországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.