NCIX

Belső vizsgálatot indított az amerikai kormány a titkos adatgyűjtés ügyében

A vizsgálat független attól a nyomozástól, amelyet az igazságügyi minisztérium indított azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek részletek a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által titokban folytatott adatgyűjtési gyakorlatról.

2013.06.11 19:32MTI
Fotó: MTI

Belső vizsgálatot indított az amerikai kormány annak felmérésére, hogy milyen károkat okozott a nemzetbiztonságra nézve a titkos adatgyűjtésekkel kapcsolatos múlt heti kiszivárogtatás - mondta kedden egy amerikai hírszerzési tisztségviselő.

A vizsgálat független attól a nyomozástól, amelyet az igazságügyi minisztérium indított azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek részletek a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által titokban folytatott adatgyűjtési gyakorlatról.

A tisztségviselő közlése szerint a belső vizsgálattal a nemzeti hírszerzés igazgatója hivatalán belül a Nemzeti Kémelhárítási Hivatalt (NCIX) bízták meg.

Közben a Booz Allen Hamilton vállalat kedden bejelentette, hogy elbocsátotta Edward Snowdent, aki a kiszivárogtatás hátterében állt. A vállalat közlése szerint hétfőn szüntették meg Snowden munkaviszonyát arra hivatkozva, hogy a férfi megsértette a cég etikai szabályzatát.

A Booz Allen Hamilton stratégiai és technológiai konzultációs nagyvállalat megrendelői csaknem kizárólag amerikai kormányzati szervek, köztük az NSA is; Snowden ennek hawaii kirendeltségén állt alkalmazásban kevesebb mint három hónapja.

Az Egyesült Államokban heves vita bontakozott ki az adatvédelmi jogok és a nemzetbiztonság egyensúlyáról azt követően, hogy Edward Snowden részleteket fedett fel a The Guardian című brit lapnak arról, hogy az NSA titokban, de bírói jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke egy keddi interjúban védelmébe vette az NSA programjait. Az ABC News című műsorban elmondta, hogy tájékoztatást kapott az adatgyűjtési programokról, és biztosított arról, hogy senki után nem "szaglásztak", hacsak nem éppen egy terroristával beszélgetett. Az interjúban hazaárulónak nevezte Snowdent, aki szerinte a kiszivárogtatással veszélybe sodorta az amerikaiakat, hiszen felfedte az ellenségnek a titkosszolgálatok képességeit.

Rand Paul republikánus szenátor ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az amerikaiak többsége nem támogatja ezt a fajta megfigyelést. Snowden tettével kapcsolatban azt mondta: "ilyen jellegű polgári engedetlenség akkor történik, amikor az emberek úgy érzik, nincs más lehetőségük".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.