Világosabbnak, pontosabbnak kell lennie

A Google adatvédelmi szabályozása nem felel meg az EU-nak

Nem felelnek meg az Európai Unió előírásainak a Google új adatvédelmi szabályai, ezért az unió azok módosítására szólította fel az amerikai óriáscéget.

2012.10.16 11:49MTI

Az adatvédelmi hatóságok közös közleményükben arra kérték a Google-t, hogy világosabban és pontosabban tájékoztassa őket a begyűjtött adatokról, valamint nyolc ajánlást is megfogalmaztak a vállalat számára. A tagállamok szerint a Google-nak "hatékony és nyilvános" intézkedéseket kell hoznia, hogy szabályozása mielőbb összhangba kerüljön az uniós törvényekkel. A Google az adatvédelmi irányelveinek leegyszerűsítésére hivatkozva a mintegy hatvan eddigi felhasználási szabályt egyetlen előírássá tömörítette, és a különböző termékeiből - mint például a Gmail levelezőrendszer vagy a Google+ közösségi portál - érkező adatokat is egy helyre gyűjtötte össze. 

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) már májusban felhívta a többi tagország figyelmét, hogy a cégóriás új szabályai nem felelnek meg az európai direktíváknak. A CNIL a szabályok vizsgálata után ismét arra jutott, hogy a Google "nem kötelezte el magát az Információs és Liberalizációs Direktíva mellett", a hatóság kérdéséire a cég pontatlanul válaszolt. A Google budapesti irodája az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában visszautasította a tagállamok adatvédelmi hatóságainak állítását.
 
A nyilatkozat idézte Peter Fleischert, a cég adatvédelmi szakértőjét, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a Google adatvédelmi elvei és szabályzata megfelel az európai jogszabályoknak. A szakértő hangsúlyozta: az internetes óriáscég új adatvédelmi szabályzatának lényege, hogy a felhasználók számára jobb szolgáltatásokat, adataik számára pedig továbbra is a legnagyobb biztonságot tudjon nyújtani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.