Nem enged az ENSZ

Kizárt az orosz jelenlét a Golán-fennsíkon

"A Szíria és Izrael közötti csapatszétválasztási megállapodás és annak jegyzőkönyve nem teszi lehetővé a Biztonsági Tanács állandó tagjainak a részvételét a megállapodást a Golán-fennsíkon ellenőrző ENSZ-erőben (UNDOF)".

2013.06.08 05:34MTI
Fotó: MTI

Az ENSZ értékeli Moszkva ajánlatát, hogy békefenntartókat küldene a kivonuló osztrákok helyére a Golán-fennsíkra, de egy megállapodás ezt kizárja - közölte pénteken a világszervezet egyik szóvivője. "A Szíria és Izrael közötti csapatszétválasztási megállapodás és annak jegyzőkönyve nem teszi lehetővé a Biztonsági Tanács állandó tagjainak a részvételét a megállapodást a Golán-fennsíkon ellenőrző ENSZ-erőben (UNDOF)" - mondta New Yorkban Martin Nesirky.

A Biztonsági Tanács pénteken napirendre tűzte a kérdést, és a szóvivő szerint "aktívan folyik országok keresése a kivonuló osztrák békefenntartók helyére". Arról nem beszélt, hogy mely országokról lehet szó. A szíriai konfliktus miatt az UNDOF-ból az elmúlt hónapokban kivonult a kanadai, a japán és a horvát kontingens, és a Fülöp-szigetek is komolyan fontolgatja katonái hazahívását, míg India kitart.

A mintegy 70 kilométer hosszú, keskeny földsáv a libanoni határon emelkedő Hermon-hegytől a Jordán határon lévő Jarmuk-folyóig húzódik. Ezt a sávot az UNDOF eredetileg ezer katonával ellenőrizte, s ennek az erőnek nagyjából egyharmadát adta Ausztria.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.