Kész a balesetet vizsgáló jelentés

Mulasztást miatt zuhant le a luxori hőlégballon

Emberi felelősséget, a műszaki ellenőrzés elmulasztását állapította meg az egyiptomi hatóságok hivatalos jelentése a februári luxori hőlégballon-balesetről, amelyben 19 ember, köztük egy magyar állampolgár vesztette életét.

2013.06.06 11:31MTI

Ezt Mohamed Fahmi, a luxori főügyész közölte szerdán a Hszinhua kínai hírügynökség érdeklődésére.

A tragédiát tűz okozta, amely a vizsgálat szerint egy rosszul behelyezett csővezetékből eredő gázszivárgás miatt keletkezett. A csövet egy szakképzetlen dolgozó állította be, és a jelentés a hőlégballon vezetőjét, illetve a karbantartással megbízott mérnököt teszi felelőssé azért, hogy a műveletet és annak eredményét nem ellenőrizték kellő alapossággal.

Az egyiptomi hatóságok az üggyel kapcsolatban annak idején őrizetbe vették a kormányost és a repülőtér ügyeletesét gondatlanság gyanújával.

A hőlégballon robbanása 19 emberéletet követelt: egy magyar, kilenc hongkongi, négy japán, két francia, két brit turista, valamint egy egyiptomi idegenvezető vesztette életét. A katasztrófa után közel két hónapig szünetelt a hőlégballon-repülés Luxorban, csak április végén indították azt újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.