Betiltották őket

Törökország nemet mond az alkoholreklámokra

A török parlament pénteken betiltotta az alkoholreklámokat, és tovább szigorította az alkoholos italok eladására vonatkozó szabályokat.

2013.05.24 14:09MTI

A szigorított törvény szerint tilos alkoholt árulni este tíztől reggel hatig , valamint a mecsetek és az oktatási központok közelében minden egyéb időpontban is. 

Ráadásul az italcégek nem reklámozhatják alkoholt tartalmazó termékeiket, nem szponzorálhatnak sporteseményeket vagy más rendezvényeket, a televízióban pedig csak elmosódó képeket lehet majd látni az alkoholos italokról. 

Továbbá a kormány szigorított az ittas vezetőkre kiszabható büntetéseken is: ezentúl 700 lírás (körülbelül 85 ezer forintos) büntetéssel, valamint vezetői engedélyének hat hónapos felfüggesztésével számolhat az, akinek véralkoholszintje meghaladja a 0,05 százalékot a közúti ellenőrzés során. Azok, akiknél 0,1 százaléknál nagyobb értéket mutat a szonda, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak. 

Az új jogszabály valószínűleg nagy felzúdulást kelt majd a világi irányvonalat követő törökök soraiban, ők azzal vádolják Recep Tayyip Erdogan kormányát, hogy titokban iszlamizálná az országot. Az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. Ankara azonban azzal érvel, hogy a törvénnyel nem a szabadságjogokat akarja korlátozni, csak a fiatalságot szeretné megvédeni az alkohol káros hatásaitól, valamint meg akar felelni az európai irányvonalnak. 

A törvény akkor lép életbe, ha Abdullah Gül török elnök aláírta. 2002-es hatalomra kerülése óta az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) eddig számtalan módon - például adóemeléssel - korlátozta az alkoholfogyasztást.
 
A Turkish Airlines török légitársaság néhány belföldi járatán már egyáltalán nem is szolgál fel alkoholt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.