A hadúrral együtt

Több mint 100 ezer ember megölésével vádolják a hírhedt ugandai milíciát

Több mint 100 ezer ember megölésével vádolja az ENSZ a Joseph Kony ugandai hadúr által vezetett hírhedt fegyveres milíciát.

2013.05.21 08:21MTI
Fotó: MTI

A világszervezet emberi jogi főbiztosa, a dél-afrikai Navi Pillay irodája által helyi idő szerint hétfőn New Yorkban bemutatott jelentés szerint az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) az elmúlt negyedszázadban Közép-Afrikában több mint 100 ezer embert gyilkolt meg. 

A jelentést Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ismertette. A világszervezet vezetője beszámolt arról is, hogy a Kony vezette milícia több tízezer gyermeket rabolt el, számuk 60 és 100 ezer között mozog. 

Konyt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság körözi háborús bűncselekmények, illetve az emberiesség ellen elkövetett bűnök, egyebek között gyilkosságok, nők megerőszakolása, illetve gyermek katonáknak történő kényszersorozása miatt. Feltételezések szerint a hadúr Szudánban rejtőzködik.
 
Az általa vezetett milíciát ma a világ egyik legbrutálisabb lázadó csoportjaként tartják számon. Jelenleg elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Szudánban, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban tevékenykedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.