Rendőregyenruhában

Öngyilkos merénylet: afgán tartományi tanács vezetője az egyik áldozat

A tartományi tanács avagy súra a tartományi parlament megfelelője, de nincs törvényhozói hatalma.

2013.05.20 12:02MTI

Öngyilkos merényletben életét vesztette hétfőn az észak-afganisztáni Baglán tartományi tanácsának vezetője.

Mohammed Raszúl Mohszeni éppen megérkezett és belépett a tartományi tanács székhelyének épületébe Puli-Humri városban, amikor a rendőregyenruhába öltözött merénylő odaszaladt hozzá és működésbe hozta a robbanószerkezetet. Összesen tizennégy ember halt meg, köztük Mohszeni és három testőre - közölték a helyi hatóságok.

Hamid Karzai afgán elnök elítélte a merényletet, amelyet "Afganisztán ellenségeinek" tulajdonított. Ezzel a kifejezéssel általában a tálib lázadókra szoktak utalni a hatóságok.

A Mohszeni elleni támadás elkövetését eddig nem vállalta egyetlen szervezet sem.

Közel két éve, 2011 júliusában történt hasonló merénylet. Akkor Ahmed Vali Karzait, Kandahár tartományi tanácsának vezetőjét - Karzai elnök erősen vitatott megítélésű, ám nagyhatalmú féltestvérét - ölték meg tálib lázadók.

A tartományi tanács avagy súra a tartományi parlament megfelelője, de nincs törvényhozói hatalma.

A május elején megindított tavaszi offenzíva keretében a központi hatalom ellen lázadó tálibok megtöbbszörözték támadásaikat, aminek következtében a NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) 18 katonája, túlnyomó többségükben amerikaiak, valamint több tucat afgán vesztette életét.

Magyarország 2006 októberétől idén március végéig működtetett tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Baglán tartományban. Ez idő alatt több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében, volt aki 3-4 alkalommal is teljesített szolgálatot. A magyarok utakat, egészségügyi központokat, iskolákat, kutakat építettek, de részt vettek a helyi biztonsági erők képzésében is.

2011 decemberében a most meggyilkolt Mohszeni is járt Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.