A "gazdasági diktatúráról" is beszélt

Ferenc pápa a pénzpiac zsarnoksága ellen emelte fel szavát

A világgazdaság reformját és a szegények segítését sürgette Ferenc pápa csütörtökön mondott beszédében.

2013.05.16 17:36MTI

A pápa a Vatikánban fogadott nagykövetek előtt vázolta fel a katolikus egyház gazdasági nézeteit. Többek között Luxemburg és az afrikai Botswana szentszéki diplomatája nyújtotta át megbízólevelét az egyházfőnek.
   
A megválasztásakor a szegényeket segítő Assisi Szent Ferenc nevét választó egyházfő kijelentette: "embertelen" ideológia húzódik a gazdasági válság mögött.
   
"Bizonyos ideológiák a piacok és a pénzügyi spekuláció abszolút függetlenségét szorgalmazzák, megtagadva ezzel az államok ellenőrzési jogát a közös jó érdekében" - fogalmazott a pápa, aki "gazdasági diktatúráról" és "a piac zsarnokságáról" beszélt. Hangsúlyozta, hogy ez a zsarnokság "láthatatlan, gyakorta virtuális, egyoldalú és beavatkozási lehetőség nélkül diktálja törvényeit".
    
A mai világ "aranyborjúja az idolként imádott pénz", "a hatalmi és birtoklási vágy határtalanná vált", a "csápjaival terjeszkedő korrupció és az egoista adócsalás világméreteket öltött".
   
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy ezzel egy időben a világ többsége "bizonytalanságban él gyászos következményekkel". Hozzátette, hogy az "ember fogyasztási cikké vált, amelyet elhasználnak, majd eldobnak". Ez "antropológiai válsághoz" vezet, "betegséget, félelmet, elkeseredést teremt, és elfojtja az élet örömét" - jelentette ki az egyházfő.
   
A pápa szerint az etika segíthet: az erkölcs adhat "egyensúlyt és emberségesebb társadalmi rendet biztosító" gazdasági reformokat. A pápa a javaknak a szegényekkel való megosztását sürgette és szemléletváltást a politika részéről: "a pénz arra kell, hogy ezzel szolgáljunk, nem arra, hogy ezzel kormányozzunk" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.