Újraindult az eljárás

Ferenc pápa zöld jelzést adott Óscar Romero boldoggá avatásának

A Vatikán hétfőn engedélyezte Óscar Romero, Salvador 1980-ban meggyilkolt érseke boldoggá avatási eljárásának folytatását.

2013.04.22 18:43MTI

Romero megakadt boldoggá avatási eljárása újraindult - adta hírül Vincenzo Paglia érsek, a Vatikán által vizsgált boldoggá és szentté avatási eljárások posztulátora. Az érsek elmondta, hogy az ügyről személyesen beszélt Ferenc pápával, aki reményét fejezte ki a salvadori érsek boldoggá avatásának "gyors lezárására". 

A közép-amerikai ország katonai diktatúrája ellen szavát felemelő Romerót 1980. március 24-én gyilkolták meg, miközben misét mutatott be a főváros, San Salvador egyik kórházának kápolnájában. Halálának idei, 33. évfordulóján hazájában körmenettel emlékeztek meg a vértanúnak tartott Romeróról. Boldoggá avatási eljárása 1996-ban kezdődött a Vatikánban. II. János Pál a 2000-es szent évben a XX. század mártírjai között említette Romerót. 

A boldoggá avatás lezárását a VaticanInsider hírportál szerint eddig az akadályozta, hogy Romero a Vatikánban "fenntartással" kezelt felszabadítási teológia követője volt. Romero haláláért egyedül Álvaro Rafael Saravía salvadori századost ítélték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.